Проектът за нова Конституция е в парламента, ГЕРБ започва консултации

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България.

Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, заявиха от пресцентъра на партията.

ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание. В началото на следващата седмица поканите за официалните консултации ще бъдат изпратени.

Борисов: Днес депозираме проекта на нова Конституция в деловодството на НС

Както вече бе оповестено от премиера Борисов, в проекта за Конституция, ГЕРБ предлагат намаляване на народните представители на 120, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, разделяне на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдии и Съдебен съвет на прокурори - като главният прокурор се назначава от този на прокурорите. Обвинител номер едно да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца.

Проект за нова Конституция на Република България

Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната по чл. 158 се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

Великото Народно събрание продължава да изпълнява функциите на Народно събрание до избиране на ново. /БГНЕС