Проекти за над 48 млн. евро стартират в Кипър

През първото тримесечие на 2023 г. Кипър ще стартира проекти, включващи безвъзмездни средства и субсидии на стойност над 48 млн. евро за домакинствата и предприятията чрез плана "Кипър утре", заяви говорителят на правителството Мариос Пелеканос.

"Кипър утре" се явява наследство на отиващото си правителство, редом с Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 1,2 млрд. евро и програмата "Талия" на стойност 1,8 млрд. евро. Последната отразява стратегията за развитие за използване на ресурсите, предоставени на Кипър чрез фондовете на политиката на сближаване за периода 2021-2027 г. Тя включва 58 реформи и 75 инвестиции, за които се очаква да привлекат още 1,4 млрд. евро частни инвестиции.

Като отбеляза, че Кипър ще усвои средствата, отпуснати от ЕС, ако реагира в рамките на дадените срокове, Пелаканос добави: "Това гарантира сътрудничеството на изпълнителната власт с парламента, публичната администрация и всички останали, които са заинтересовани страни в изпълнението на тази програма".

Това не се отнася само за сегашното правителство, тъй като тази програма ще се изпълнява и през следващите години, добави той. В Кипър ще има президентски избори през февруари тази година./БГНЕС, "Катимерини"