Проевропейските политици в Полша преминаха успешно теста на местните избори

Управляващите в Полша партии от проевропейската коалиция излязоха начело на местните избори в неделя, разглеждани като първи тест след забележителната победа на групата на парламентарните избори миналата година, сочат екзитполовете.

Дясната партия "Право и справедливост" (ПиС), която управляваше в продължение на години, преди да загуби властта в полза на проевропейския алианс на министър-председателя Доналд Туск, спечели най-много гласове за една партия - 33,7 %, според института IPSOS.

Центристката Гражданска коалиция (КО) на Туск получи 31,9 %, а нейните съюзници - християндемократическото движение "Трети път" и Левите - съответно 13,5 % и 6,8 %.

Крайнодясната партия Конфедерация - единственият потенциален съюзник на PiS - спечели 7,5 %.

Туск отпразнува поредната победа на проевропейския алианс след парламентарните избори на 15 октомври, които го върнаха на власт. "15 октомври дойде отново през април", каза той.

Гласоподавателите в 38-милионната страна - членка на ЕС и НАТО, избираха кметове и членове на местните и регионалните власти измежду близо 200 000 кандидати.

Гражданската коалиция постигна убедителни победи в надпреварата за кметския пост в столицата Варшава и в пристанищния град Гданск - двете основни крепости на коалицията.

Съюзникът на Туск Рафал Тшасковски, който спечели нов мандат като кмет на Варшава, заяви, че резултатите са "още една стъпка по пътя към това популистите, представлявани от ПиС, никога да не се върнат на власт".

Все пак лидерът на PiS Ярослав Качински се зарадва, че неговото движение остава най-голямата партия в страната.

"Слуховете за моята смърт са силно преувеличени", каза той, като заимства известната реплика от писателя Марк Твен.

Полската избирателна комисия заяви, че очаква да оповести окончателните резултати на 10 април.

Предизборната кампания беше съсредоточена предимно върху местни въпроси, като транспорта, жилищното настаняване и укрепването на местните и регионалните власти след години на централизация, прокарвана от PiS.

Кампанията беше белязана от митинги на земеделски производители - в знак на протест срещу екологичните разпоредби на Европейския съюз и вноса на евтино зърно от Украйна - финансови скандали, свързани с предишното правителство, и разрив в управляващата коалиция заради предложенията за либерализиране на закона за абортите.

Както се очакваше, избирателната активност изостана от рекордните 74,4% на парламентарните избори миналата година, които издигнаха на власт водената от Туск коалиция.

Според екзитпол на Ipsos избирателната активност е била 51,5 %, като за разлика от общите избори младите избиратели не са били особено склонни да участват в местния вот./БГНЕС