Проф. Александър Кьосев: Полицията да разграничи мирните протестиращи от провокаторите

„Когато толкова много хора, толкова дълго време излизат на протест има огромен проблем. Всички знаят, че това правителство е изчерпало своя кредит на доверие и трябва да си ходи. Всички знаят, че главният прокурор Иван Гешев също трябва да си ходи, защото действа като политическа бухалка. Нещата са очевидни“. Това заяви в интервю за БГНЕС културологът и университетски преподавател проф. Александър Кьосев.

„Срещу нас има един политически елит от партия ГЕРБ и неговият електорат, които не искат това да стане. Те използват формално законни поводи, за да останат на власт. Това е ситуацията в момента. Как тя ще се развие, не ми е много ясно, но гражданите са суверенът. Те имат право да правят всичко, включително въоръжено въстание“, смята проф. Кьосев за гражданското недоволство.

Като хуманитар той призовава за поставянето на ясна граница между мирни протести и насилствени действия. „Дори метафората въстание не ми харесва. Смятам, че това е един мирен протест и той действа със законови средства. Ако не успее да свали това правителство, трябва да покаже своята гражданска енергия по време на изборите след това. Да се действа с камъни и коктейл „Молотов“ това са пубертетни жестове, които не одобрявам“, категоричен е професорът.

Според него обаче все пак няма как протестът да бъде полумирен. „Или е мирен, или е въстание, едно от двете. Самият аз съм привърженик на мирния протест и на легалните начини на сваляне на властта. Не одобрявам призивите за насилие. Неразумни идеолози подклаждат младежи с адреналин, освен това има и провокатори. Има и футболни агитки, които просто обичат да се бият и т.н.“, сподели проф. Кьосев.

„Ако някой иска въстание, да го организира така, както го е организирал Левски. Той не е ходил в Истанбул да се бие с камъни срещу османската власт и да прави барикади. Намирам тези похвати на протеста за незрели, не ги подкрепям“, допълни още той. За него трябва да има всенародни действия срещу правителството, което, според него, напълно е изчерпило доверието в себе си, а настоящият главен прокурор дискредитира цялата съдебна власт.

Проф. Кьосев е категоричен – макар и да е трудно, полицията трябва да положи усилия ясно да разграничи обикновените граждани от провокаторите по площадите.

„Никой не е доволен от това, че има наранени граждани и полицай. Да се стигне до ескалация ще бъде контрапродуктивно. Аз не съм привърженик на насилствените методи. Никога насилието не си струва. Никога!“, призова той.

Според него ескалацията на напрежението води до втвърдяване на позициите и на двете страни. „Привържениците на ГЕРБ се чувстват все по-заплашени и подкрепят действията на своето правителство, каквото и да прави то. Това ги прави не граждани, а клиенти. Те са клиентела. Тази клиентела обаче не е никак малка. През цялото време тя претендира за мнение и говори едни смешни неща, достойни за троловете в социалните медии“, коментира проф. Кьосев и допълва: „Другото втвърдяване ще бъде в самия протест, от хора, които смятат, че трябва да се действа с твърди методи. Аз не смятам така и го казах ясно“.

Той коментира и все по-ясните призиви към ЕС и неговите институции за случващото се у нас. „ЕС е една тромава институция, но започва да се мобилизира. Институциите на ЕС е по-трудно да реагират, отколкото американският посланик у нас“, смята проф. Кьосев, който е категоричен: „Не европейските лидери ще решат нашия проблем, ние ще го решим“. /БГНЕС