Проф. Амелия Личева: Срамно е да си пасивен в тази война

Искам да осъзнаем, че ние сме част от Европа и от НАТО и че най-после трябва да скъсаме пъпната връв, която ни свързва с Русия и ни прави зависими от нея. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Амелия Личева, поетеса и литературен критик.

„Изправени сме пред една изключително агресивна и зловеща политика на Русия в Украйна.

Тя се опитва да унищожи една държава и на практика да вкара Европа в нещо, което се надявам да не прерасне в Трета световна война. По тази причина е важно да застанем зад каузите на неоправданите и да подкрепим една държава, която иска да опази свободата и независимостта си“, каза тя.

Според нея позицията на България е трябвало да бъде по-ясна и по-директна.

„Много се надявах, че политиците ще се опитат да приемат декларация, с която най-накрая да дадем някаква военна помощ на Украйна, както направи почти цяла Европа“, каза проф. Личева и добави: Да бъдеш пасивен в тази ситуация е наистина срамно.

Тя изрази съжаление, че Русия е една много диктаторска държава.

„Потресох се от социологическите проучвания там, които показват, че една много голяма част от населението подкрепя войната. Това означава, че този диктаторски режим си е свършил работата и е промил мозъците на хората“, заяви поетесата Амелия Личева. /БГНЕС