Проф. Янакиев: Мафията ще срещне директно пробудилите се български демократични граждани

Оттук нататък тя – българската мафия, ще се опита да продължи и да задържи своя успех. Това заяви в интервю за БГНЕС философът и университетски преподавател проф. Калин Янакиев.

„Учудвам се защо всички се опитват да гадаят и да питат какво следва оттук нататък, а не съсредоточат вниманието си върху онова, което стана абсолютно очевидно около гласувания в сряда вот на недоверие на това правителство, а именно скандалното и неприкрито действие на българската мафия, на която след като ѝ бе пресечен достъпът до чудовищната контрабанда на българо-турската граница, след като не успя да получи исканите и безконтролни пари за пътното строителство, чисто и просто, без да измисля други причини, се изправи срещу управляващата коалиция и правителството. Това е скандалното”, заяви той.

Според него друга причина за свалянето на кабинета „Петков” е, за да не се случи законодателната промяна и да остане начело на прокуратурата главния прокурор Иван Гешев.

По думите на проф. Янакиев, за да продължи постигнатия успех, мафията има две възможности. „Или да се опита да състави някакво т.нар. експертно, или по друг начин наречено, безпринципно коалиционно правителство, подкрепяно от маските на тази мафия, именно ИТН, ДПС и ГЕРБ с подкрепата на фашизоидите от „Възраждане”, или ако не съумее да го направи, ще трябва да отиваме на нови избори в началото на есента, където вече мафията ще трябва да се срещне в директна битка с пробудилите се и прогледнали за безобразието, което беше извършено, български демократични граждани”, подчерта проф. Янакиев.

На въпроса възможно ли е и трябва ли да се обединят „Продължаваме промяната” и партиите от „Демократична България” на следващи парламентарни избори, проф. Янакиев припомни, че е привърженик на тази идея още от миналите избори.

„Не съм убеден дали те ще имат воля този път да го направят, но това е по-добрият възможен вариант, защото към този момент демократичната общественост – онова, което наричат „градската десница“ или „умните и красивите“ подигравателно и пренебрежително, са силно мобилизирани. Те са възмутени от онова, което беше извършено. Амбицирани са и би трябвало да продължат с тази мобилизация на своите електорати”, заяви той.

Проф. Янакиев е категоричен, че по-успешен би бил изходът, ако ПП и ДБ се явят в предизборна коалиция.

Той уточни, че отказва да се впуска в „подробности от политическата лаборатория“, защото не я обитава, а я наблюдава и не мисли, че най-същественото е какви точно и кои точно трябва да бъдат фигурите, които да застанат начело на следващо правителство на промяната. „Важното е демократичната политическа общност в България да продължи, но не разочаровано и не унило, да се бори срещу настъплението на българската мафия и на съдействащите ѝ външни фактори, които също са очевидни“, смята проф. Янакиев.

По думите му това, което се случва в България, в момента е от интерес и на Русия.

По отношение на избирателната активност на следващите предсрочни избори проф. Янакиев заяви, че в момента две групи биха могли да бъдат мобилизирани и те са мобилизирани, и са от двата края на политическия спектър. „Едната е, както казах, демократичната общност, тъй като в последните дни видяхме, че тя отново навлиза в цикъла на непримиримостта, на протеста, може да събира много хора, така че тя е мобилизирана. За съжаление, от другия край на спектъра не по-малко мобилизирана е и фашизоидно-русофилската кохорта на „Възраждане“, за която обаче се надявам, че би могла да загуби определена скорост и определено темпо“, каза той.

Според него онова, което даваше сила на партията на Костадин Костадинов и я покачваше на вълната на обществените настроения, е „чудовищната война на Русия в Украйна“, която обаче се оказа, че ще бъде продължителна и дълга, „и следователно не е в центъра на общественото внимание, където се опитваше да я задържи групата на „Възраждане“.

„Това са двете групи обаче, които могат да бъдат и се очаква да бъдат мобилизирани при следващите избори и битката между тях е най-решаващото, което ще се случи в България, буквално е битка между демокрацията и проруския авторитаризъм. Не бива демократичната общност да си позволи да загуби тази битка, защото загубата на тази битка ще бъде брутална, катастрофална загуба за самата България“, категоричен е проф. Янакиев.

Той подчерта, че съдбата на правителството не би била по-различна, ако например руският посланик Елеонора Митрофанова беше изгонена от България или ако страната ни беше изпратила военна помощ на Украйна.

„Няма отношение тази липса на решителност, която аз признавам, от страна на „Продължаваме промяната“, защото „Демократична България“ беше достатъчно решителна в това отношение, но не разполагаше с необходимото количество депутати. Онова, което се случи през последните дни се случи не, защото бяха решителни или нерешителни по отношение на конфликта в Украйна, а защото управляващото мнозинство засегна интересите на българската мафия”, заключи проф. Янакиев. /БГНЕС

Тагове: