Проф. Янев: Без ядрена енергия не можем да имаме нисковъглеродна икономика

Ако искаме да създадем нисковъглеродна енергийна система, не можем да заобиколим ядрената енергетика. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика.

„Енергийната система трябва да включва атомна, водна, възобновяеми източници. Така е в Швеция и Франция“, даде за пример той.

Според експерта „базовата енергия на България трябва да бъде ядрена, защото тя е безвъглеродна“. Останалата енергия е всичко, което можем да използваме от водните си ресурси, като не забравяме, че ние използваме валежни води, които трябва да пазим и за напояване. Също така трябва да използваме междинния ресурс – природен газ.

„В бъдеще щем не щем ще трябва да се откажем от въглищните централи, но разумно, а не да хукнем и да ги затваряме една след друга. Това е национален ресурс, към който трябва да се отнасяме много внимателно“, подчерта проф. Янев.

Според него днешната енергийна криза е в резултат на неправилната енергийна политика.

„Въвеждането на огромно количество възобновяеми енергийни източници. Надеждата беше, че те ще спасят Европа от емисиите на CO2, електричеството ще струва нула, защото слънцето грее, а вятърът духа. Слънцето грее сериозно между 11.00-14.00 часа и след това грее слабо, ако не дойдат облаци. Нощно време въобще не грее. Вятърът тази година не духаше силно, за това цените на електроенергията скочиха до тавана“, отбеляза експертът.

Проф. Янев отбеляза, че всички държави взимат мерки как да овладеят тези цени. „При такъв ход на цените не само в България, но и в други страни ще банкрутират предприятия, ще спрат индустрия, особено високоенергоемките. Да не говорим за високата инфлация, която ще бъде напомпана в продуктите, защото всеки ще си калкулира цената на енергията. Ако това наричате катастрофа, това е факт. Как ще се развие през зимата тепърва ще видим“, предупреди той.

Експертът отказа да коментира мерките на служебното правителство в помощ на бизнеса срещу високите цени на тока, защото не е запознат какви са аргументите му. „Да се дават по 50 лева допълнително на мегаватчас, т.е. изкуствено да редуцираме цената“, каза той.

Според него проблемът е, че се създаде пазар от инфраструктурата на държавата и този пазар бе оставен да диктува нещата. Когато създадеш борса е напълно нормално на нея да се появят и спекуланти.

„Сега сърбаме попарата, която сами си надробихме. Нашата енергийна система е изградена за друг тип държава – държава, която имаше мощни производства. Държава, която по друг начин произвеждаше националния доход. А сега имаме борса, където имаме мощни играчи и държавата трябва да го регулира“, заяви проф. Янко Янев. /БГНЕС