Проф. Ангел Димитров: Дано лятото даде възможност на Скопие за преосмисляне

Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми, въпреки фундаменталните различия, които съществуват между нас и колегите от Скопие, сме една Съвместна комисия по исторически и образователни въпроси, но от днешната 14-та поред среща, започвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

“Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е конкретен разговор, по конкретна историческа тема. Нещо, което е не само типично, но е и неизбежно за професионалните историци”, заяви проф. Димитров. Той съобщи, че трудно може да се постигне разбирателство за Гоце Делчев.

“На предишното заседание, когато се получи едно странно и неочаквано за нас блокиране на разбирането за наша забелажка в учебинка за 7 отделение Република Северна Македония, в която се третира времето и личността на цар Самуил, бяхме решили, предложихме и това беше прието от нашите колеги, всяка страна да подготви кратък текст, структура, как би могъл да изглежда един такъв урок, за да направим крачка напред, да се освободим от излишнoто напрежение в тълкуването в оценките на това време. Вчера, близо два месеца след тази среща, ние предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо, което не просто беше изненадавщо, то беше напълно чуждо на характера на работата на тази комисия. Предложиха една теоретична рамка, в най-общия смисъл, за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки, дори е изброено - историци, журналисти, политици и т.н. да тълкуват както решат каквото и да е събитие. Вие сами разбирате, това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в този дидактичния, образователен смисъл, в който се дава възможност на авторите да представят едно историческо събитие или личност според гледните точки на различните участници в него“, каза Димитров. Той подчерта, че това е съвършенно различно от политическото разбиране на техните колеги, че мултиперспективност означава, че като отделен държавен субект, те имат право на прочит както те желаят на миналото.

„Сами разбирате, че такъв подход е по същество един манифест на нежеланието да се промени всичко каквото и да било в интерпертацията на миналото така, както е залегланало в учебниците в РСМ и преди каквото е характерно за историограията в нашата съседна държава“, подчерта той.
Като „изгубено време” проф. Димитров описа обсъждането, по искане на македонската страна, на честване на Григор Пърличев.

Той заяви, че българската страна има подготвен примерен текст за сериозна научна дискусия за Пърличев, но: „От страна на нашите колеги обаче имаше абсолютно нежелание и тотално отхвърляне, без въобще дори да водят разговор”.

По думите му колегите им от РСМ се опитвали да ги убеждават, че са били постигнали някакъв резултат още преди 11 срещи и сега трябва да го приемат. „Това не отговаря на реалната ситуация и за съжаление спокойно мога да кажа, че това беше едно изгубено време", каза професорът.

„Последните часове от днешната среща отново по един начин, който само потвърждава, че трудно можем да постигнем някакво разбирателство за текст за Гоце Делчев, отне отново безрезултатно време от работата на нашата комисия“, заяви той.

Проф. Димитров съобщи още, че през лятото Смесената комисия по исторически въпроси няма да има нова среща.

15-ата среща ще се проведе в средата на октомври.

‚Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат все пак някаква възможност за преосмисляне на това отношение към работа и да направим някаква крачка, дано да бъде напред“, каза той. /БГНЕС