Проф. Ангел Димитров: Договорът е солидна основа за положителна промяна в отношенията ни с Македония

„Политиците направиха сериозна крачка с Договора за приятелство и добросъседство. Той е една солидна основа за една много положителна промяна в двустранните отношения, но и като един стимул за постигането на евроатлантическите и европейски желания на нашия съсед Северна Македония. Надявам се наистина всичко това да се случи. Нашата съвместна комисия не е незначителна част от това, което трябва да свършат двете държави“. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

В Бояна днес приключи двудневното пето заседание на комисията. На него двете страни обсъдиха учебниците и дебатираха около личността на Гоце Делчев.

Професор Ангел Димитров е предложил да се „намери решение за честването на една толкова обичана фигура и в двете държави като Гоце Делчев“. Двете страни са оставили този въпрос за следващото заседание през юни.

„Надявам, че на следващата среща ще се стигне до решение подобно на това, което направихме за цар Самуил. Искрено се надявам, че на следващата среща ще завършим с античното време, но ще направим солидна крачка напред в постигането на обща позиция около бележките с интерпретацията на средновековието“, подчерта проф. Димитров.

Професор Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, каза, че въпросът за Гоце Делчев е „чувствителна тема за една важна личност“. „Ние дискутирахме за Гоце Делчев днес и смятаме, че трябва да се продължи разговора за Гоце Делчев като за една личност, която заедно ще честваме“, подчерта той. Проф. Георгиев заяви, че македонската страна ще подготви свой текст, който ще предложи на срещата през юни.

„Смятаме, че работата на комисията е много сериозна. Необходимо е време, необходими са консултации със специалисти, за да представим една сериозна препоръка до правителствата“, обобщи проф. Георгиев. /БГНЕС