Проф. Ангел Димитров: Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук

"В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните отношения има цикличност. Когато се усетят по-активни общувания, се задействат фактори с неосветено минало или със съхранени скрити позиции, които да попречат на тях".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония.

Той отново подчерта необходимостта от точност, за да не се стига до размяна на словесни напрежения, а спокойно да започне работата на учените.

"Съвместната комисия трябва да работи и ще работи. Всеки опит да бъде прекъсната нейната работа е жест на недоброжелателност и лошо отношение към Договора за приятелство и добросъседство... Но ясно е изразено, че има натиск върху работата на комисията от страната на Северна Македония, че хората там си задават въпроса как ще им се позволи да направят корекции, които са необходими".

Проф. Димитров подчерта, че е нормално гражданите и на двете държави да правят общи чествания с уважение към паметта и делото на Гоце Делчев.

"Надявам се, че има хора в Македония, които ще разберат, че не България им крие ключа към европейската врата, а това се прави от определени среди в Македония. Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук.. Създаването на страхови неврози с измислен враг, измислена теза, е дело на пропагандата. Там се нагнетява напрежение от медии, от изказвания за създаване на внушения, че някой иска да им ограби идентичността. Абсурдно е да се поставя знак на равенство между историята като наука и идентичност".

И посочи, че европейските стандарти са по-различни от това, което се налага като позиция в Северна Македония. /БГНЕС