Проф. Ангел Димитров: РСМ не допуска мисълта за обща история и заложеното в Договора за добросъседство

Става ми все по-трудно да ви информирам за работата на нашата комисия. Не сме в състояние, защото няма постигнати резултати. Вече две години не сме в състояние да говорим за резултат.

Това каза на брифинг днес съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Надявахме се, че нещо може да се промени. Направихме така, че да може да се постигне съгласие, но вчера следобед се промени нещо и колегите ни от РСМ се върнаха към старите си позиции. Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и за това, което е заложено в Договора за приятелство и добросъседство, посочи проф. Димитров.

Той съобщи, че тази година има кръгла годишнина от сборника на братя Миладинови, а македонците не проявяват никакво желание да има съвместно честване на тези две забележителни личности.

Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се подкрепя от нашите колеги, публично се изговарят неща, които реално нямат нищо общо в работата на съвместната комисия, каза още историкът и посочи, че не вижда и желание от страна на участниците в комисията от РСМ.

Проф. Димитров съобщи, че дори е поставено под съмнение и постигнатото за Гоце Делчев.

Нашите колеги, се оказва, се страхуват. Те като че ли искат да пренебрегнат биографичното, допълни проф. Димитров.

За съжаление, всичките ни опити да постигнем стъпка напред застанаха пред една стена на имитацията на сериозна дейност. Декларативно поднасяните твърдения от страна на РСМ, потъват в издълбаната от тях яма на нежеланието, заключи той и посочи, че има причини за промяна в тяхното отношение. /БГНЕС