Проф. Ангелов: Антигенен тест няма да дава възможност за влизане на територията на страната

Ако в четвъртък числата за 14-дневната заболеваемост от COVID-19 са под 200 на 100 хиляди души население, няма да търсим нови мерки. Системата на здравеопазването може да се справи с тези числа.

Това заяви в Бяла здравният министър проф. Костадин Ангелов, откъдето даде старт на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе и региона.

Официално проектът за повече от 163 милиона лева трябва да приключи в края на 2021 година, но здравният министър каза, че сроковете със сигурност ще претърпят промяна заради пандемичната обстановка.

В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани трябва да бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, в това число 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

По повод получилото се недоразумение с несъстоялия се старт на ваксинация сред членовете на ЦИК, здравният министър съобщи, че в сряда му предстои среща с ръководството на комисията.

Готови сме изборите да се проведат безопасно както за членовете на изборната администрация, така и за гласоподавателите, заяви още проф. Ангелов.

Здравният министър информира още, че ваксините започват да идват регулярно в страната и вече имаме достатъчно количества. Ваксината на „Астра Зенека” ще бъде прилагана и на пациенти над 55 година и на и над 65 години, припомни той решението на Щаба, взето в понеделник.

Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест, беше категоричен Ангелов.

Здравният министър посочи, че не разбира страха и неразбирането на гражданите за антигенните тестове и подчерта, че антигенните тестове се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране.