Проф. Ангелов: Изборният кодекс е заченат в грях

„Имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. След приемането му имаме повече въпроси, отколкото отговори“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Проф. Ангелов смята, че новите поправки в Изборното законодателство, които бяха обнародвани днес с извънреден брой на „Държавен вестник“, крият много опасности и рискове.

Един от много въпроси, които остават отворени е, как машините, с които ще се гласува, ще бъдат разнасяни в болниците и по домовете от мобилните секции.

Той се поинтересува и в колко европейски страни имаме само машинно гласуване.

„По какво се равняваме? Къде в Европа е така? В колко демократични системи се гласува само машинно?“, попита здравният министър и добави, че може би се цели касиране на изборите.

Като цяло новото Изборно законодателство „ограничава права, а не ги дава“, обобщи проф. Ангелов.

Според него много от нещата се правят на парче, а някои дори са грубо нарушение на закона. Такъв е случаят с приемането в здравната комисия на руската ваксина „Спутник V.

“Гласуваното решение е незаконно, то нарушава българското законодателство и европейските регламенти. Каквото и решение да се вземе, ваксината ще стои на митницата, ако не бъде променен закона“, заяви проф. Ангелов. Дори и да се премахнат всички законови пречки за вноса на руската ваксина, преди тя да бъде разрешена българските здравни власти трябва да оценят нейната ефективност и да посетят заводите в Русия, за да направят оценка. Това, според проф. Ангелов4, за момента е невъзможно.

Той още веднъж подчерта, че България за разлика от другите държави е постигнала изключително много в борбата срещу COVID-19. Една от ключовите роли е изиграл премиерът Бойко Борисов.

„Борисов успя да наложи постигането на консенсус, така че България да премине през пандемията с най-леките мерки и да издейства допълнително ваксини от ЕС“, каза Ангелов.

Той заяви, че ще махнем предпазните маски, когато постигнем 65% имунизирани лица. В момента ваксинираните са около 800 хиляди лица, а гоним 3 милиона. /БГНЕС