Проф. Ангелов: Навлизаме в сериозна фаза на епидемията. Имаме нужда от помощ

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от COVID-19. Имаме нужда от помощ и решението е в активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, предаде репортер на БГНЕС.

За последното денонощие в страната има 1472 нови случаи на коронавирус от направени 8738 PCR теста, което е 16.8% от изследваните проби. Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград- 197, Бургаска - 97 и Шумен - 82. Проф. Ангелов отчете, че най-сериозна е картината при заразените медицински лица. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет, призна здравният министър. Имаме нужда от помощ, посочи той и добави: Решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално специалистите от ДКЦ. Министърът съобщи, че ще се търси решение, а специалистите, които се включат в борбата срещу вируса ще получат допълнително възнаграждение. Ще проведем видеоконферентна връзка с ректорите на медицински университети и факултети, за да обсъдим възможност студентите шести курс, които карат държавните си стажове, да помогнат на лекарите и това да се счита за техен стаж, съобщи още здравният министър. Ангелов съобщи още, че се търсят решения и за липсата на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения, които са под най-голям натиск. Здравният министър призова, че единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира критиците на предприеманите мерки и вземаните решения, както и лъжливите информации в медиите относно коронавируса. Молекулярни биолози, хора с висше образование, работят като пчелички денонощно и този труд трябва да се уважава, а не да се омаловажава. PCR тестът е приет от целия свят, че това е най-сигурната диагноза, заяви проф. Кантарджиев. Той съобщи, че това, което ще спаси системата в момента, са бързите ангигенни тестове. Тези тестове са най-доброто за училища, за детски градини, за лични лекари, за всички приемни отделения на болниците и бърза помощ, каза още той. Проф. Кантарджиев бе категоричен, че в момента грип няма. Циркулацията на грип започва ноември месец. Декември има първото епидемично разпространение и пикът е януари – февруари. /БГНЕС