Проф. Ангелов: Няма да се поколебаем за ваксини извън ЕС, ако се налага

В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, Министерство на здравеопазването няма да поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Ангелов участва в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос от опозицията за това дали страната ни обмисля закупуването на други ваксини, извън договорените от Съюза.

България участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които, чрез две дози, гарантират достъп до тях на цялото население на страната, припомни здравният министър.

Той подчерта още, че до момента 2 ваксини срещу коронавирус са били оценени като ефикасни и безопасни, а индикативните количества и сроковете на доставка от тях са публично достъпни на страницата на Министерство на здравеопазването.

Всяка потвърдена от производителя доставка се обявява публично с количество и дата на доставяне. В най-скоро време се очаква издаването на одобрение за употреба от Европейската комисия за още един производител. С увеличаване на производствения капацитет се очаква и количествата на последващи доставки да се увеличат, обясни още Ангелов.

Той увери, че за българските граждани са осигурени равни количества ваксина от всеки вид. /БГНЕС