Проф. Ангелов: Няма натиск върху лечебните заведения

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим нарастването на случаите, но отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме голям натиск и наплив към лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца колегите се справят, имат всичко необходимо, има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да следим ситуацията и на 14-дневна база да разхлабваме ограниченията.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелов информира за данните от последното денонощие – имаме 1246 нови случаи на COVID-19.

51 години е средната възраст на новодиагностицираните.

72 години е средната възраст на починалите.

40% са заетите легла за неусложнени пациенти, 42% е заетостта на интензивните легла, съобщи министърът.

Той отчете, че Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково са с най-много заети легла за интензивни пациенти.

Опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни. Разхлабвайки мерките през определен период от време, ние анализираме всички числа. Не можем да продължим да бъдем затворени още месеци наред. Има хора, които не издържат психически, заяви още проф. Костадин Ангелов. /БГНЕС