„През лятото ние минаваме към по-леки закуски, обяд и вечери. На закуска приемаме малко въглехидрати, за да енергизираме нашия организъм, например една - две филийки пълнозърнест хляб или парче баница, но със зеленчуков компонент, а също така могат и да се консумират зърнени миксове като овесени ядки, сусамово, ленено или маково семе с настъргани ябълка, къпини или малини". Това заяви за БГНЕС диетологът Донка Байкова. „В 10:00 и 16:00 ч. по-добре е да се приемат различни типове смутита, а не типичните фрешове, защото те съдържат повече глюкоза и фруктоза, а по този начин губим фибрите. В този диапазон от време можем да изпием също така кафе с малко мед или мляко, или пък да хапнем само една топка сладолед“, препоръча проф. Байкова. За обяд диетологът съветва да консумираме два пъти седмично въглехидратни блюда като постен гювеч, спагети с доматен сос и много малко жълти сирена. „Освен тях може да се консумират зърнени и бобови храни, като това трябва да става поне един-два пъти седмично“. Докторът обясни и че пет пъти от седмицата трябва да се приемат белтъчни храни като през лятото това са млечните продукти, рибите, яйца или бели птичи меса. „Нарочно казвам птичи, защото е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се приемат омари, миди или калмари. От млечните продукти, разбира се, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, но в никакъв случай не е за препоръчване високо калорийните салати, в които се използва майонеза“, поясни тя.
Относно дресингите проф. Донка Байкова съветва да се доверим на кисело-млечните сосове с листни билкови подправки или с лукови прибавки.
„Те стават по-вкусни, по-ухайни, които допринасят не само за фигурата, но и за настроението“, коментира диетологът. По отношение на месата проф. Байкова подчерта, че е добре да се доверим на светлата гама меса.