Проф. Богов: Диабетиците 2 пъти годишно да се изследват за бъбреци

„Хроничното бъбречно заболяване протича тихо и без симптоми. Рискът от заболяването се увеличава при диабет, наднормено тегло и високо кръвно налягане. При хора с някои от изброените заболявания или ако във фамилията има хора, страдащи от тези диагнози, то да се правят изследвания два пъти годишно-така рисковите групи ще са обхванати“.

Това заяви за БГНЕС проф. д-р Борис Богов, главен координатор на Експертния съвет по медицинска специалност „Нефрология“ към министъра на здравеопазването.

„Един пациент отива при специалист, когато нещо го боли. Хроничното бъбречно заболяване протича без болки, там е разликата с активните бъбречни болести като например бъбречната колика“, обясни проф. Богов.

Той уточни, че на второ място са острите инфекции, които карат пациента да отиде да потърси лекарска помощ и тя е съпроводена вече със силна болка и висока температура. „На трето място са хроничните цистити, заради които много често млади жени посещават нефролози. Хроничното бъбречно заболяване не се хваща от начало, защото не боли. Другите причини са, че най-голям процент от пациентите са с диабет или хипертония. Те посещават друг вид специалисти - ендокринолозите или личните лекари, или кардиолозите“, предупреди проф. Богов.

Той подчерта, че пораженията, които нанася диабетът се разчитат след седмата година от началото на неговото установяване, тоест няма симптоми. „Същото се отнася и за артериалната хипертония, която води до хронично бъбречно заболяване, а високото кръвно налягане като проблем е най-често свързан с главоболие. Неправилно лекувано артериално налягане в порядък на 10-12 години нанася поражение върху бъбрека и той също ни боли. Затова и хроничното бъбречно заболяване е коварно, защото не боли“, заяви проф. д-р Борис Богов.

Той апелира в ранния етап, още когато се знае, че във фамилията на даден човек има хора, страдащи от диабет, с наднормено тегло, с високо артериално налягане, поне веднъж годишно да провеждат преглед при общопрактикуващ лекар. Задължително трябва да се направят две изследвания на креатинин в урината и на албуминурия. „Когато има изявени такива болести поне веднъж, ако може и два пъти в годината да бъде посетен нефролог, за да се обхванат рисковите групи от пациенти“, заяви д-р Борис Богов. /БГНЕС