Проф. д-р Иво Петров: 30 г. държавата не успя да покаже, че работи за нас

Има разлика вече не само между нас и западните страни, но и разлика между нас и бившите социалистически страни, ние имаме 30 г., които не ги използвахме по предназначение и сега берем плодовете на тези неизползвани 30 г. Това заяви пред бТВ проф. д-р Иво Петров.

70% от хората не гласуват, тотално са разочаровани от ролята на държавата в обществото. Демотивацията да отидат до урните идва от това, че 30 г. държавата не успя да покаже, че работи за нас, коментира той.

По важните обществени въпроси трябва да има предвидимост и консенсус, условия за развитие, не подаяния и помощи. А голяма част от хората се надяват на помощи, трябва да има условя за развитие и сигурност затова, че някой няма да дойде да ти поиска рушвет за услуга. Държавата трябва да функционира благодарение на това, че има правила, които не зависят от прищявката на някой политик, добави проф. Петров.

България продължава да е една от първите страни в Европа по сърдечно -съдови заболявания. Ние сме на катастрофално ниво, обясни той.

Ковид най-вероятно ще стане вирус, който предизвиква настинка като заболяване, надявам се пандемията да отминава и това ще ни позволи да обърнем внимание, хората се страхуват от какво ли не, но накрая умират от сърдечно-съдова причина. Инфаркти, инсулти белодробна емболия са големите убийци на нашето време, каза проф. Петров.

Ковид оставя опашка немалка от пациенти с намалена помпена функция на сърцето, с артеросклероза, която е била спяща и последствията на миокардити, намалена функция на комплекса сърце – бял дроб. В световен мащаб след ковид вълната, която притъпява мнимо акцента към сърдечните заболявания, след това става ясно, че по време на ковид вълните е имало домашна сърдечна смъртност. Говореше се, че инфарктите са намалели, не, не са, но по време на ковид вълната не е обръщано внимание на това, заяви проф. Иво Петров.

Здравната система е толкова натоварена, че не може да обърне реално внимание на хората със сърдечно-съдови проблеми, каза професорът.

Решението за инсталиране на външни дефибрилатори е много важно нещо и по такива въпроси наистина трябва да има консенсус.

Не е създадена система, при която не само да има дефибрилатори на обществени места, нямаме и такова законодателство, няма дигитално приложение, в което да се вижда къде са инсталирани дефибрилаторите. Имаме много задачи, законодателство, инсталиране, обучение на населението. Въпросът е не да сложим дефибрилатори като брошки на някакви места, а огромна част от населението трябва да се обучи как да ползва дефибрилатор, за да се спре серията от внезапни умирания, подчерта още проф. Петров. /БГНЕС