Проф. Даниела Илиева: Чрез себепознанието изграждаме собствен стил и не се лутаме между различни модни тенденции

Темата за благосъстоянието е приложима за абсолютно всяка сфера от бизнеса и категоричното ми лично убеждение, че ако някой е избрал модния бизнес, например, като свое амплоа – чудесно. Ако това е в синхрон с нашите лични заложби, дадености и таланти, с това, с което съдбата и животът са ни наградили в този свят, то тогава тези, избрали тази професия, ще бъдат щастливи.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Даниела Илиева, изпълнителен директор на Фондация „Право и Интернет", която участва в събитието „Business Lady Excellence 2024", което тази година се провежда под мотото „Градим перспективи – създаваме бъдеще".

С проф. Илиева разговаряме за съвременното лидерство през призмата на wellbeing-а – лекцията, която тя представи пред публиката на събитието, както и за кръговата икономика, устойчивата мода и бизнес.

Проф. Илиева има цяла книга, посветена на темата за благосъстоянието на човека, за това как да управляваме личностното си развитие успешно, така че да постигнем благосъстояние във всички области от живота и именно върху това наблегна тя по време на лекцията, която изнесе по-рано днес.

По думите ѝ съвременният лидер влиза в много роли, особено жената лидер – майка, домакиня, съпруга, ръководител, мениджър. „И всичко това са роли, които, обаче, по някой път са твърде много обърнати навън и всички ние забравяме да обърнем поглед навътре – как се чувстваме", обърна внимание тя.

Експертът по управление на бизнес процеси и бизнес комуникации се надява въпросите, които отправи към публиката да кънтят и да отекват във времето, и да накара хората да помислят по-задълбочено за темата за wellbeing-а на жената лидер: „Кой съм аз, но не кой съм аз само като роля и като това, което олицетворявам в моя бизнес и личен живот, а кой съм аз в дълбоката ми същност. Колко съм аз? Доколко живея спрямо собствените ми ценности и разбирания за живота? Кога съм аз, но не само кога съм аз и къде се намирам във времето и пространството, а по-скоро кога са моите пикови часове?"

Темата за благосъстоянието е приложима за абсолютно всяка сфера от бизнеса и категоричното лично убеждение на проф. Илиева е, че ако някой е избрал модния бизнес, например, като свое амплоа, то това е чудесно. „Ако това е в синхрон с нашите лични заложби, дадености и таланти, с това, с което съдбата и животът са ни наградили в този свят, то тогава тези, избрали тази професия, ще бъдат щастливи", каза тя.

Експертът подчерта, че не трябва да се потапяме само в работните процеси на тази творческа работа, а поставяйки себе си на първо място и мисълта за това да постигнем благосъстояние, балансирайки всички области от живота, а не това да стане единственият фокус.

Проф. Илиева коментира и темата, свързана етичната мода и бизнес, както и ролята на кръговата икономика. По думите ѝ, когато се запознаем добре със себе си, изградим собствен стил и личен имидж, то тогава става много лесно, защото не се лутаме между различни модни тенденции, не се лутаме между различни стилове.

„Темата за кръговата икономика касае всички нас, защото виждаме, че земята се изтощава. Всичко се изтощава, ресурсите се изчерпват и това да се оползотворява по кръгов начин всичко, което ние използваме като ресурси е, разбира се, чудесно", смята тя.

Проф. Илиева отправи поздравления към всички млади дизайнери. „Чета непрестанно за невероятни инициативи в България, където млади дизайнери, млади хора, посветени на темата не само мода, но устойчива мода, мода, съобразено с кръговата икономика, правят чудеса. Като жена, дама, българка се гордея с тези наши национални успехи", сподели тя.

Самата проф. Илиева разказа и какви са нейните лични модни предпочитания. „Аз обичам много цветовите гами, които са monocolor. Но отново в годините на самоизучаване, себепознание мисля, че намерих, но и все още продължавам да търся и да откривам най-правилната рецепта за нещата, които ми отиват, нещата, които ми стоят добре, нещата, с които аз се чувствам добре и се чувствам в най-добрата си форма", заяви тя.

В заключение изпълнителният директор на Фондация „Право и Интернет" отправи апел към всички читатели и зрители на Агенция БГНЕС: „Всеки да заложи на това да познава себе си по най-добрия начин. Това е най-добрата инвестиция, независимо ние какво ще правим – дали ще се показваме като бизнесдами, дали ще работим неща, които ни харесват и ни удовлетворяват, или ще бъдем в ролята на майки, домакини и всичко, което една жена може да бъде."/БГНЕС