Проф. Дилян Николчев: Патриарх Неофит искаше да бъде обединител на църквата

Българският патриарх Неофит беше благ и смирен старец. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Дилян Николчев от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод кончината на българския патриарх Неофит.

Проф. Николчев припомни, че българският патриарх, независимо кой е той, е предстоятел и седи пред всички митрополити. „Той представлява БПЦ пред останалите поместни православни църкви, пред целия православен свят и пред държавата. Той е духовният водач на БПЦ“, заяви ученият богослов.

По отношение на самата личност на патриарха тази сутрин се изказаха много духовници и държавни служители и повечето от казаното за него отговаря напълно на истината, отбеляза проф. Николчев.

Според него единствената слабост на патриарха беше стремежът му да бъде обединител и умиротворител на църквата и по тази причина той понякога е действал като неофит.

„Дядо Неофит действаше като "неофит", т.е. като новопосветен, новопокръстен. Знаете, че новопокръстените не винаги имат тази твърдост да отстояват своите позиции“, каза университетския преподавател.

Той даде два примера за това във външен и вътрешен план.

По негово време се проведе Всеправославен събор през 2016 г. в Крит. БПЦ беше първата, която отказа да участва в този събор, след нея се присъединиха Антиохийската, на която натиск оказаха властите в Дамаск, Руската и Грузинската православни църкви. Тогава доводите на Светия Синод бяха в няколко посоки, включително, че самолетните билети били скъпи. Сами разбирате, че това са абсолютно измислени и неоснователни доводи“, подчерта проф. Николчев.

Във вътрешен план е несвикването на Църковно-народен събор от 2008 г. досега, въпреки че по устав се свиква на всеки 4 години. „Последиците от това несвикване на събора наблюдаваме буквално в тези дни – скандалите около избора на митрополит на Сливен. Той не успя да отстои една позиция, която е в унисон с изискването на самия устав, а именно патриархът да спазва точно църковния ред“, заяви богословът.

Той подчерта, че думите му не трябва да звучат като критика.

„Познавах отблизо патриарх Неофит, разговаряли сме по много църковно-правни въпроси десетки пъти. Той разбираше когато се нарушава канона или се заобикаля устава на БПЦ. По отношение на несвикването на събора, той изразяваше съгласие с мен, че трябва да се спази устава. В същото време казваше: „Какво да се направи. Светият Синод налага това. Всички митрополити гласуват, че не трябва да се свика събор“. Това е минусът на неговото управление, но във всяко едно друго отношение биха могли да се кажат само добри думи за патриарх Неофит“, категоричен е проф. Дилян Николчев. /БГНЕС