Проф. Димитър Йончев: Войната в Украйна не е покана за световна война

Войната в Украйна е началото на промяна в света, а не покана за световна война. Това каза в интервю за БГНЕС експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев. Той обясни, че според него, президентът Путин с войната срещу Украйна има една голяма цел - да не допусне разполагане на НАТО до границите на Руската федерация.

"Особено бази, които могат да изстрелват ракети на пет минути от Москва. Всъщност това е основната тревога на Русия и тя постепенно се увеличи паралелно с вълните на разширение на НАТО. Пет пъти имаме разширение на НАТО от времето на Студената война и сега се стигна до невъзможност по-нататък за него да поддържа това състояние, тъй като Русия е ядрена сила и се притеснява. Това е нормално. Достатъчно е да си спомним 1962 г. в Куба. 18 ракети беше разположил Хрушчов и изкараха Щатите от равновесие. Беше истински ужас по онова време и живеехме с мисълта, че войната ще започне всеки миг. Горе долу подобна е ситуацията сега", каза професорът.

Според него Путин има тревога и тя е доста силна. По думите му тази тревога не е само в него, а в цялата руска върхушка. "В края на краищата никой не иска ядрена война. Иначе конкретните цели - Украйна след Майдан доста силно премина надясно и бих казал силно надясно. Появиха се подкрепящи Бандера реваншистки сили от войната. Постепенно Украйна изпадна в зависимост от този тип мислене. Конкретните му цели в момента са, както ги обявиха - да се денацифицира. Предполагам, че каквото и да се случи оттук насетне стъпката ще бъде заедно с международната общност да се организира някаква структура, предполагам най-добрата е федеративната, в която въпросните две области Донецк и Луганск да имат някакъв свой статут, който да им позволи да си изповядват руската ориентация, културата. По принцип Украйна независимо от сегашния конфликт никога не е имала друг положителен вариант за развитие освен федериране. С моите студенти 2012 г. сме правили много сериозни семинари и когато трябваше да предвиждат варианти на развитие - всички само в тази посока гледаха. Ние четяхме и световни автори, защото геополитиката е нещо, което си остава за векове. В този смисъл Украйна е "Руска Македония", каза проф. Йончев.

Той отговори на въпрос дали съществува риск от разрастване на конфликта и дали трябва да се чувстват заплашени други съседни страни, включително и такива, които са членове на НАТО. "Особено тези от НАТО - не разбира се, тъй като всички си дават ясно сметка, че ако има конфликт с представител на НАТО, се задейства чл. 5, а от тук Световна война номер 3. Никой няма да тръгне на този риск. Много добре си спомням как преди 4 седмици американският президент каза, че в случай на малка агресия, нито един натовски войник няма да тръгне да участва във война", каза проф. Йончев. Според него това е било сигнал към Путин: "Хайде, Володя, пътят е свободен. Няма да идваме там насреща".

Проф. Йончев обясни една световна голяма геополитическа логика.

"Щатите в момента, независимо от това, какво се приказва, геополитически печелят. Икономически печелят. Отделят Европа от Русия. Европа заедно с Русия би представлявала много сериозен икономически субект, но когато е разделена тази работа, много по-лесно Щатите налагат своите икономически интереси. Да се готви Китай. Сега е ред Китай да се отделя от Русия. Там ще има някакви опити, но следващите десетилетия. В Казахстан преди два месеца горе долу това беше целта, защото ако трябва да бъдем по американски откровени XXI век е посветен на това да може да се осъществи контрол и върху Азия. Тогава вече няма да има съперничество на Щатите, но това става все по-трудно, тъй като и Щатите не са като по-рано. Светът излиза от това, което беше и не е влязъл там, където ще се успокои. Стоим в едно междучасие. Физиците имат такова понятие бифоркационна зона. Ако наредите тухла върху тухла, в един момент всяка следваща може да го събори. В един момент със сигурност го събаря. Между клатенето и събарянето се нарича бифоркационна зона. Сега сме в такава зона - дали ще се събори светът или ще се направи устойчива колона, предстои да видим. Това е началото на някаква промяна в света, а не покана за световна война", каза още проф. Йончев.

Той обърна внимание и на поведението на медиите. Според него за първи път в света имаме истинска война на медийно равнище. По думите му можем да говорим за информационна война. "Доскоро говорихме за хибридна война или за кибератаки, сега спокойно си говорим за информационна война, защото ако човек наблюдава двата информационни източника, вижда абсолютно противоположни неща. Не че това е днешна измислица, но съвременните средства за разпространение на информацията дават възможност това непрекъснато да върви като лавина. Преди много години посетих един музей в Измир и там имаше представено едно сражение руско-турско, където те го печелеха. В музей в Одеса - руснаците го печелят. Не е толкова трудно да си го представим. по принцип светът винаги е така. Има два вида агресия - едната е неоправдана, другата е оправдана. Неоправдана извършват нашите противници, оправдана - извършваме ние. Ето сега погледнете кой как коментира руската агресия. Няма друг начин. Такъв е светът, има винаги паралелни речници", заяви още проф. Йончев.

По думите му светът е объркан и не знае какво става. "Много приказки, много заплахи. Хората искат да живеят спокойно. Това се случва в средата на Европа. Светът по-скоро е сащисан от тази информационна лавина, която го заля. Иначе хора като нас - ние сме винаги готови. Вижте колко бързо се справихме. Сменихме си министъра, затворихме руските канали. Готови сме чистосърдечно да помагаме. Подходихме напълно демократично", допълни още експертът.

Проф. Йончев определи българската позиция като една от най-веселите. "С очите си видях министър-председателя - млад, романтичен, леко втренчен мъж, който обяснява, че България за първи път вече сама взема решения, независима е и суверенна и никой не решава нейната съдба върху цигарена кутия. Аз бях трогнат, защото за 150 години това е първият случай, когато България сама взема решение. Има един случаен елемент, то съвпада с позицията на Щатите, но какво да правим, като такова е нашето решение. Те да му мислят. Можем да се поздравим - България за първи път е независима, суверенна и свободна държава. Даже не е нужно българите да гледат руски телевизии. За какво им е", заяви още проф. Йончев.

По думите му страната ни трябва да се организира така, че всички в крак да маршируваме и да членуваме всички в Атлантическия клуб. "По-рано беше в Комунистическата партия, сега е в Атлантическия клуб. Трябва да се членува някъде", каза още проф. Димитър Йончев.

Професорът отговори и какви са възможните сценарии за изход. "Войната върви бавно, защото действително не е настояща война. Там няма настъпателна операция. Там се движат на пръсти, защото тази територия трябва да се възстановява и затова там става бавно. Гледам вчера Кадиров моли Путин да го пусне с неговите войски, че за два дена ще свърши всичко. Всяка армия ще го свърши за два дена, ако паднат преградите, но когато трябва да пазиш населението и да внимаваш, това са сложни неща. Мисля си, че от тук насетне поне още 2 седмици ще има горещи дейности и след това ще започне най-вероятно някаква организация за нови избори там. Сигурно някакво управление, което ще говори с едните и с другите. Реално няма да обявява Русия за враг, но според мен 8 години такава тежка пропаганда там и антируска особено, си има следите. Бавно ще стават тези неща. Ето например тази част от Източна Германия, която навремето беше отделена, още се отличава от живота в западната. По друг начин виждат света, 30 години минаха. Така че в Украйна няма да е лесно. За мен е най-важно да се проумее, че не е нужно НАТО и Русия и да имат обща граница, да има ракети от двете страни на границата. Това изнервя света. Независимо какви са бройките на държавите, които гласуваха в Обединените нации резолюцията като погледнете количествено, икономически, светът в момента вече се раздвои. Явно ще трябва да се търси баланс в тези нови условия. Може би три големи играча - Щатите, Русия и Китай. Не казвам Европа, защото тя е икономически субект", заяви още проф. Йончев.

Той обясни, че е трудно да се каже, че светът се превръща от еднополюсен в многополюсен. "Със сигурност може да кажем, че този щастлив период във външната политика на САЩ до Тръмп, си отиде. Тръмп го усети това нещо и прибираше нещата в Америка, но Байдън е друга работа. Той е от ръководителите, които може да ти повдигнат настроението или да си пипат мускулите като Берлускони. Това са такъв тип ръководители, че веднага виждаш, че от тях нищо не зависи. Такъв е светът сега. Големите пари не се виждат. Местят отдолу властта, ние гледаме отгоре и слушаме какво ни казват", допълни още проф. Димитър Йончев. /БГНЕС