Проф. Димитър Раев: Горещина и сърдечни заболявания – една нездравословна комбинация

Очаквано е летните температури да се повишават в условията на един затоплящ се климат. В допълнение, топлинни вълни стават по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Те са свързани с повишен риск от смърт, хоспитализации, топлинен удар, топлинно изтощение, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Горещата вълна, обхванала страната ни тази седмица, създава дискомфорт у здравите хора. За хората със сърдечно-съдови проблеми тези ясни и горещи дни могат да бъдат направо опасни.

Температурата на тялото може да варира в определени граници и не трябва да става твърде висока. Ако температурата се повиши много, протеините, които изграждат тялото и участват в почти всички химични процеси, могат да се увредят. Човешкото тяло подържа нормална температура, отделяйки топлина по два начина, като и двата повишават изискванията пред сърцето:

1. Радиация. Тялото излъчва топлина към въздуха, но този трансфер спира, когато температурата на въздуха се изравни с телесната температура. Радиацията изисква пренасочване на кръвния поток към кожата. Това ускорява пулса. В горещ ден, циркулацията на кръвта е 4 пъти по-голяма, отколкото в хладен ден.

2. Изпаряване. Всяка молекула на пот, която се изпарява от кожата охлажда тялото. В сух ден, изпаряването на една чаена лъжичка пот може да охлади цялата кръв с 2 градуса. При влажност над 75% изпаряването става много по-трудно. Изпаряването също натоварва сърдечно-съдовата система. Заедно с потта се отделят натрий, калий и други минерали, необходими за мускулните контракции, нервните трансмисии, както и водния баланс. За да ограничи тези загуби, тялото започва да секретира хормони, които помагат на организма да задържи вода и минерали и да се минимизират загубите.

Повечето здрави хора понасят тези промени без да проблеми. Хората със сърдечно-съдови проблеми, или по-възрастните хора, чиито физиологични отговори за подържане на нормална телесна температура и хидратация са увредени, може да развият топлинен удар. Например, отслабеното от предшестващ инфаркт сърце не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да увеличи радиацията и така да поддържа нормална телесна температура. Стеснените от холестерола кожни артерии ограничават притока на кръв към кожата и така затрудняват отделянето на топлина. Някои медикаменти затрудняват топлинната регулация. Бета-блокерите забавят пулса, и така ограничат способността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв за да осигури бърз и ефективен обмен на топлина. Диуретиците, чрез увеличаване количеството урина, засилват дехидратацията. Някои антидепресанти и антихистаминови препарати могат да блокират изпотяването. От друга страна, преживян инсулт, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и други състояния могат да притъпят чувството на жажда и така да отложат приемането на течности.

Горещото и влажно време може да бъде особено трудно за хората със сърдечна недостатъчност. Извънредното натоварване на сърцето, комбинирано със загубата на натрий и калий и отделяне на хормоните на стреса, може да им създаде сериозни проблеми. Комбинацията от повишен приток на кръв към кожата и дехидратацията може да доведе до спадане на кръвното налягане, което да причини замайване или падане. Скорошно изследване разкри, че основна причина за влошаването на сърдечната недостатъчност през горещите дни е възпалението, което е една реакция на тялото към стрес. Резултатите показват, че високите температури увеличават топлинния стрес в организма. Стресът променя основните физиологични реакции, свързани с възпаление и клетъчна увреда. Тези отговори водят до сърдечна недостатъчност, чрез увреждане на сърдечната тъкан. Това обяснява наблюдаваната асоциация между степента на съдово възпаление и външната температура.

Някои прости съвети може да ви помогнат да устоите на горещината и да запазите от претоварване сърцето си. Стойте на сянка. Дръжте нивата на активност до минимум. Ако упражнявате физическа активност, правете това в по-хладните часове на денонощието. Вечер и рано сутрин са най-доброто време. Ако правите това, пийте повече течности, отколкото обикновено.

Охладеният от климатик въздух е най-добрият начин да победите топлината. Вентилаторите действат, но само докато температурата на въздуха е под тази на тялото (36⁰С). Вземането на хладен душ или поставяне на студена, влажна кърпа или лед под мишницата или слабините също е решение. Подобно на автомобилния радиатор, колкото по-ниско е нивото на охлаждащата течност, толкова по-висок е рискът от прегряване. За съжаление, поддържането на оптималното ниво на хидратация не винаги е лесно. Стомашни или чревни проблеми, употреба на диуретици, дефектен сигнал за жажда или нисък прием на течности са факторите за това. В много горещ (и особено влажен) ден, изпивайте по една чаша вода на всеки час (ако имате сърдечна недостатъчност, консултирайте се с Вашия лекар.) По-добрият вариант са плодовите сокове, тъй като те забавят преминаването на вода от храносмилателната система в кръвния поток. Не разчитайте на кофеинови напитки или алкохолни течности, защото те могат да предизвикат или да усилят дехидратацията. Яжте лека храна. Придържайте се към по-малки хранения, които не претоварват стомаха. Студени супи, салати и плодове могат да задоволят глада ви и ще ви дадат допълнително количество течности.

Предупредителни признаци на топлинни проблеми

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани в началото с летен „грип”. Бъдете нащрек за: гадене или повръщане, умора, главоболие, дезориентация или объркване, мускулни потрепвания. Ако мислите, че имате проблеми, свързани с топлината, осигуряването на климатизирана среда и питейна хладка вода са най-важните неща за вършене. Ако те не помогнат или симптомите продължават, свържете с Вашия лекар или отидете в болница със спешно отделение. /БГНЕС


Проф. Димитър Раев, оглавява през 2012 г. Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“. Има специалност по вътрешни болести и кардиология. Той е един от малкото у нас специалисти по клинична хипертония с диплома от Европейското Дружество по Хипертония. Сертифициран ехокардиографист на експертно ниво е и има най-големия опит у нас с 24-часово мониториране на артериалното налягане.