Проф. Димитров: Бавим се, защото РСМ не приема, че имаме обща история

Няма промени в съвместната историческа комисия с РС Македония от българска страна. Хората, които не са вече в комисията от страна на РСМ, напуснаха по собствено желание, не са били сменяни. Странно е да се искат промени там, където решенията се вземат единствено от страната, която е излъчила съответните представители. Благодаря за добрата оценка за нашата част от работата на съвместната комисия. Комисията е научен орган, тя решава как трябва да работи. Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната историческа комисия с РС Македония.

Предвидили сме като отговор на новата енергия, която се внася в двустранните отношения, по- голяма динамика в нашата работа. До средата на май сме предвидили 3 заседания. Това зачестяване на ритъма не е нещо ново, от българска страна комисията желаеше да има много повече срещи през годините, за да имаме резултати, добави проф. Димитров. В началото това наше желание беше окачествявано като политически натиск, но ето, че сега има желание и от другата страна. Първата за годината среща е към края на февруари, коментира проф. Димитров.

Няма натиск върху комисията. Имаме опит, знаем какво да очакваме и подхождаме с внимание и реализъм, без особени очаквания, добави проф. Димитров. Ние сме в Средновековието още сме на материята, която се преподава в основното училище, още не сме стигнали до това, което се преподава в гимназиалния курс, а работим вече 3 години и половина. Всичко е заради нежеланието на нашите колеги да приемат, че имаме обща история, а тя започва през средните векове, на това се дължи блокирането на нормалния ритъм на работа на комисията, каза проф. Димитров.

Настоях отново да отворим разговора за Гоце Делчев, за съжаление нашето заседание ще бъде след 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев, коментира още проф. Димитров. Не очаквам нещо, което да предизвика голям възторг в работата на комисията, каза още той. /БГНЕС