Проф. Димитров: РСМ загуби 3 г., неприемайки общата история

Македонските историци изгубиха 3 години в нежеланието си да приемат формулировките от Договора за приятелство и добросъседство, в който много ясно е казано, че България и РС Македония имат обща история. Това заяви пред бТВ проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на Смесената комисия по историческите въпроси.

Той подчерта, че не е сериозно македонската страна да обвинява България за липсата на напредък заради политическите процеси у нас през последните месеци, свързани с парламентарните избори. Проф. Димитров припомни, че именно македонските историци са използвали изборите в тяхната страна като оправдание за блокиране на работата на Съвместната комисия, като това блокиране е продължило впоследствие и с оправданието, че има пандемия от коронавирус.

Проф. Димитров е категоричен, че външен натиск преди всичко от страни-членки на ЕС, на който така се надяват и политиците, и историците в Скопие, няма да доведе до промяна на позицията у нас.

„Не съм политик, далеч съм от политическите сфери, но като човек с известен дипломатически опит мога да кажа, че няма как да ни се окаже натиск, ако ние защитаваме ясно българските позиции“, посочи историкът, който е бил български посланик в РС Македония.

Според него най-големият проблем е, че Смесената комисия все още се намира в ранното Средновековие, т.е. македонската страна оспорва българския характер на Самуиловото царство, което е в противоречие както на историческите извори, така и на съвременните постижения на световната медиавистика.

Нашите колеги не са съгласни с историческите извори. Те спекулират с тези от социалната наука, а не исторически. Според тях в средновековието не се е формирала националност, затова не може да се говори, че Самуиловото царство е българско, но в същото време казват, че то е македонско – вече има формирана македонска народност. По този начин сами си противоречат, обясни проф. Ангел Димитров.

„Когато имаме едно тотално разминаване на гледните точки, тогава се губи доверието в колегиалната и професионална работа на съвместната комисия... Всички усилия на македонската страна не са съсредоточени в търсенето на контакти и намирането на разбирателство на високо държавно ниво“, добави той.

Проф. Димитров заяви, че след около две седмици през юни предстои 14-та поред среща на Смесената комисия. „Започвам да си задавам въпроса, ако досега нашите македонски колеги повече се държат като охранители на митове, но сега вече започвам да мисля, че те започват да се държат като идеолози на тази антибългарска позиция, на която сме свидетели от миналото лято“, добави той. /БГНЕС