Проф. Димитров: Тези, които се занимават с натиск срещу нас, да се заемат с по-смислени неща

В момента наблюдаваме фарс, макар че има и трагични нотки. Това заяви в интервю за БНТ проф. Ангел Димитров, председател на Смесената българо-македонска комисия.

Според него се измества нормалния акцент в разговорите със Скопие. „Вместо РС Македония, която трябва да бъда заинтересована от активна позиция, изведнъж се оказа, че България е тази. Обяснението е, че идеята е дошла отвън. Приемането ѝ е малко прибързано. Състоянието на двустранните отношения предполага другата страна да бъде активна, за да изпълни своето желание и цел“, каза проф. Димитров.

Той е категоричен, че България не трябва да позволява натиск върху себе си. Това за него е недопустимо.

На въпрос България позволява ли такъв натиск, проф. Димитров отговори: „Абсолютно да. Натиск има и вътре. Нямаше да го кажа. Имаше натиск и срещу мен, вътре, не отвън! Никой не си е позволил директен натиск върху нашата комисия, но от три дни аз станах обект на натиск от една много сериозна институция в България с обвинение, че едва ли не аз предавам националните интереси на страната. Обвиняваме някаква неясна за мен формация в страната. Интересното е, че това се случва сега. Формацията е гражданска, но институцията е държавна. Това е ДАНС“.

Проф. Димитров заяви, че това не е сигнал, а донос, който е абсурден. „Те също го разбират, че е абсурден, но това се задейства преди три дни“, добави той.

„Обвиниха ни, че ние предаваме интересите на страната. Никой не знае как сме ги предали, но има такова обвинение“, добави проф. Димитров.

Според него големият проблем е, че се задейства сега преди няколко дни.

Проф. Димитров призова тези, които се заиграват с натиск срещу него да се занимават с по-смислени неща. /БГНЕС