Проф. Динко Динков: Резултатите от изборите в Нидерландия ще доведат до нова политическа обстановка в ЕС

С трепет очаквахме изборите в Нидерландия. Таяхме надежда, че резултатите за нас ще са по-благоприятни, но се получи обратното. Очертава се една много тревожна тенденция за целия Европейски съюз и в Европа на фона на многото големи глобални проблеми.


Резултатите от изборите в Нидерландия и следващите избори в останалите страни в Европа ще покажат нещо ново в политическата обстановка в ЕС. В основата е това, че ЕС загуби своите ориентири. ЕС изостави заветната цел да бъде един от първостепенните фактори в съвременния свят.

Това заяви пред БГНЕС проф. Динко Динков, преподавател по международни отношения в УНСС. С него коментирахме как ще се отрази победата крайните консерватори на изборите в Нидерландия.

Проф. Динков обясни, че след изборите в Нидерландия има възможност да се създаде коалиционно правителство от партии, които не приемат идеите на тази крайно дясна партия в Нидерландия. "Все още не е ясен резултата кой ще поеме управлението на Нидерландия. Не е ясно колко време ще отнеме съставянето на правителство и дали такова ще бъде създадено. Не бива да бъдем крайно черногледи", смята той.

Според него в ЕС сме обречени на спад на икономически растеж с всички възможни последици от това, включително и промяна в нагласите на населението. "Ние европейците сме разглезени и при най-малките несгоди, които се появяват реагираме и то по странен начин. Това е суровата реалност, която не можем да пренебрегнем и едва ли България може да внесе някакви промени. За нас е важно да се ориентираме, да осмислим какво се случва около у нас, но и у нас, но в това отношение наблюдавам остри дефицити", коментира той.

Проф. Динков отбеляза, че Шенген може би не е най-голямата грижа за България, но ние сме я извели като приоритет заедно с Еврозоната. "Въпреки големите усилия, като че ли тенденциите в Европа ни обричат на много разочарования. Сега се сблъскахме с резултатите от изборите в Нидерландия, която е известна с егоистичните нагласи на населението. Не знам колко уместно беше да продължаваме с този натиск да си поставяме като основна цел присъединяването към Шенгенското пространство при положение, че то е в дълбока криза и вървят процеси на преосмисляне на всичко. Самите членки на това пространство затварят граници, предприемат ограничителни мерки", уточни той и добави, че разгарянето на конфликти, които водят до миграционни процеси заставят всички държави да се замислят много сериозно от гледна точка на въпросите за сигурността. "Националистическите изблици в Европа вече преливат", подчерта проф. Динков.

"Европа според мен губи своите ориентири. Европа губи характеристиките на носител на евроцентристкото начало, което беше зададено в Маахстрийския договор. Европа премина в пълно подчинение на чужди за нея доктрини и при това объркване ние сме обречени да се изправим пред нови и нови усложнения, което хвърля и голяма сянка на съмнение по този считан за много успешен модел на развитие", смята той.

Според него в това объркване ние не водим издържана нито икономическа, нито външна политика. “Мисля, че оттам идват проблемите на управляващите, разочарованието на гражданите и след резултатите на изборите в Нидерландия трябва да се замислим да дадем шанс на отговорността и професионализмът при управлението на държавата, а не да следваме абстрактни принципи и норми", препоръча проф. Динков. /БГНЕС