Проф. Долашка: Разработихме маска с филтър, който да се пере на водна пара

Когато се появи проблема с коронавируса, ние разгледахме маските на пазара. Обикновените маски са едно парче плат, което може би частично предпазва. Истинските маски са много по-скъпи с активен въглен. Това разказа и интервю за БГНЕС проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН.

„След като разгледахме маските, които се внасят на българския пазар, преценихме, че можем да направим и да предложим много по-евтин вид като в по-обикновените маски се вгради активен въглен“, обясни ученият.

Нашият модел ще бъде разгледан на 11 март, сряда, в 13:00 часа в Министерството на икономиката. Министър Караниколов събира фирмите, които ще произвеждат маските. „Ние имаме готовност още утре да се договорим с фирмите за производството на първите видове“, каза проф. Долашка.

Предимството на българските маски е, че могат да се перат многократно. Активният въглен ще бъде като филтър и може да се регенерира на водна пара в домашни условия. Така ще се пречиства и може отново да се ползва многократно.

Ученият разказа, че направените проучвания са благодарение на новата лаборатория по спечелен проект. Проф. Долашка с гордост заяви, че в екипа им от Германия са се върнали 6 човека, които са се включили в програмите. „Ние вече привличаме българските учени, които са завършили навън. Младите хора трябва да разберат, че в България има много по-голяма възможност да развиват нови неща, стига да са упорити“, смята тя.

Институтът по органична химия, заедно с проф. Нарцислав Петров, от години работи за получаване на активен въглен от костилки на череши, кайсии и праскови, уточни проф. Долашка. /БГНЕС