Проф. Емануел Мутафов: Книгите могат да ни откъснат от хаоса, който преживяваме

От началото на месец април Институтът за изследване на изкуствата при БАН предоставя на сайта си свободен достъп до свои редки и скъпи издания. Социалният ефект, който преследва тази инициатива, е насочен към задържане на повече хора у дома в дните на пандемия и за борба срещу нарастващата тревожност, породена от изолацията.

Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата

„Мога да похваля колегите, че по-голямата част от тях откликнаха. Първоначално качихме 14 книги и сборници. Започнахме да водим статистика и се убедихме, че имаме хиляди посещения. Продължаваме да качваме свои книги. Те вече наброяват 20 заглавия, а 20 дни след стартирането на инициативата имаме около 5 хиляди сваляния. Това ни действа много обнадеждаващо, защото тези книги са издавани през различни периоди от съществуването на института. По един или друг начин ние сме ги дарили на специалистите, те са достъпни в специализираните библиотеки в България и чужбина. Очевидно обаче, в момента от книгите се интересуват по-широк кръг от читатели“, разказа в интервю за БГНЕС проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата.

Електронните книги са достъпни напълно безплатно на интернет страницата на института, а с тази си инициатива учените се надяват да успеят поне малко да допринесат за по-лекото съзнателно спазване на мерките срещу разпространението на заразата.

„Някои от книгите са посветени на църковното изкуство. Именно заради това ние стартирахме инициативата преди Великден. В момента продължаваме и следващата ни цел е Гергьовден. Има и заглавия, посветени на сценичните и екранни изкуства – музика, театър, кино. Те също се ползват с впечатляващ интерес“, сподели още проф. Мутафов.

"Това е наш скромен жест, лишавайки се от минималните приходи, които можем да реализираме от продажбата на тези книги, към хората, които искат да четат и да уплътняват времето си, стоейки вкъщи“, допълни още той.

Засега първенец по брой свалянията е „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“, написан от колектив от учени в Института. Книгата съдържа 1000 стр. с 800 цветни илюстрации, показващи детайлни описания на 52 църкви на територията на България.

„На второ място е една монография, която излезе миналото лято и все още е по книжарниците. Тя е посветена на християнската криптография и разглежда т.нар. криптограми по изображения на кръстове. Интересът към нея отдаваме предимно на факта, че е ново заглавие, но го свързваме и с религиозните празници през този период. Впечатляващ също е и резултатът на сборника „Българският XX век”, който фигурира на български и английски вариант. Вътре има изследвания на водещи български изследователи в областта на изобразителното изкуство, музиката, театъра, киното и архитектурата. Впечатляващ е и интересът към една поредица от книги, които разкриват творчеството на български художници, занимаващи се с детски илюстрации“, разказа още проф. Мутафов.

Всеки има интерес в различни области, но нито едно заглавие не може да бъде подценявано, категоричен е специалистът по средновековно и възрожденско изкуство. Засега се предвижда инициативата да бъде продължена до 11 май, когато се почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий и се отбелязваме празника на славянските първоучители.

Както в много други сфери, епидемията от коронавирус оказва голямо влияние и върху научните работници.

„В областта на хуманитарните науки промяната не е толкова голяма. Ние сме пишещи хора, нашият продукт са книгите. Писането може да се извършва и в домашни условия. Проблем е достъпът до архиви и библиотеки. Страда единствено т.нар. теренна работа. Тя е свързана с пътуване, заснемане, проучване. Надявам се с отпадането на някои от мерките, това да бъде възстановено в известна степен. Ние сме хора и в известен смисъл се чувстваме зомбирани от ситуацията, тъй като ежедневието на всички ни започва с едни брифинги, които по-скоро са семинари за обучение на журналисти. Това създава едно напрежение, срещу което ние се опитваме да се борим, предлагайки едно безплатно, но сериозно четиво. То може да ни откъсне, поне за момент, от хаоса, който преживяваме“, подчерта проф. Мутафов.

„Това извънредно положение роди много клишета, срещу които трябва да се борим. Стана „бой” за това кой е на първа линия. Естествено, че това са лекарите“, коментира още той ситуацията в България.

Призивът, който отправя към цялото общество е простичък – имайте доверие единствено на експертите. „Както вярвате на нас за историята на изкуството, така се доверявайте на лекарите в условия на пандемия“, призова професорът. /БГНЕС