Проф. Емануил Мутафов: България не си е свършила работата по изложбата в Лувъра

Не е редно да бъдат поставяни български икони в ислямската секция в Лувъра, защото иконата за православния християнин е неръкотворна /създадена от Бог – бел. ред./, след това е култов обект, и чак след това е произведение на изкуството и музеен експонат. Това съобщи в интервю за БГНЕС директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. Емануил Мутафов.

„Аз съм убеден, че ако представители на министерството на културата се бяха консултирали с представители на мюсюлманското вероизповедание, те също щяха да се възпротивят да се представят и техни култови предмети на такава изложба заедно с християнски такива. Такава изложба не трябва да е самоцел за някой, който е решил, че може да събере такива предмети на едно място и да ги сравнява. Това са живи религии, някой и към култовите предмети не може да има просто отношение като към експонати“, допълни проф. Мутафов.

На въпрос чия е идеята да бъдат събрани и изпратени български православни икони, които да бъдат изложени в ислямската секция в Лувъра, директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН отговори, че идеята е на самият музей. „След като беше направена една изложба от Античността и Ранното средновековие, Лувърът е поискал изложба, която да касае периода на Османското владичество. Заради което и е излъчен специален куратор, който, обаче, е османист. И тъй като отредената за тази цел площ е била от страна та департамент „Ислямско изкуство“, и са предложили да се направи такава изложба. Твърди се, че първоначалният замисъл е да се представи само исмялското изкуство, но министър Боил Банов е настоял да има някакъв паритет, и да се представи ислямско и християнско изкуство, и оттам се е появила идеята за сравнението между тях и за търсенето на влияние по посока ислям-християнство“, уточни проф. Мутафов.

И добави, че е трябвало министърът на културата да настоява да има и куратор на изложбата от българска страна, който „да внесе някакъв ред; както и е трябвало да настоя за намеса на формулировката на изложбата, и най-вече в посланието на самата изложба, която представя съвременната българска държава в най-престижния музей в света“.

Изложбата е договорена през 2016 г. от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, когато е подписан договорът за сътрудничество с Лувъра, когато България се съгласява да представя различни изложби там.

На въпрос дали изобщо може да се търси ислямско влияние в православните икони, проф. Мутафов бе категоричен, че за подобно влияние не може да се говори изобщо, „само на декоративно ниво има някакви взаимодействия, но те са ограничени и индиректни“. Това прави темата на изложбата изначално сбъркана, уточни професорът.

Изложбата е отложена, не напълно отменена, увери експертът. „На вчерашната ни среща с министър Боил Банов не е обсъждано да се показва колекцията на Васил Божков, просто бяха разменени едни първоначални идеи за други периоди, които могат да бъдат представени, сред които ад хок беше предложена и тази. Но сред тях имаше и праистория, Второ Българско царство, аз предложих Българско Възраждане, но това тепърва ще се обсъжда на професионална основа с представители на всички важни музей в страната, и ще бъде съобразено първо с експрертното мнение“, завърши проф. Мутафов.

БГНЕС припомня, че Светият синод не даде благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г.

Преди дни стана ясно, че организацията на българска изложба в Лувъра с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ събужда противоречиво отношение в различни наши институции. Директорът на Института по изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея в Париж и призова всички институции да откажат да предоставят експонати. /БГНЕС