Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България все още не е започнал сериозно

Спорът с България може да бъде разрешен и за шест месеца, но само ако македонското и българското правителство започнат реален диалог и изнесат всички отворени въпроси на масата, казва университетският проф. Любомир Фръчковски за "Слободен печат”.

Фръчковски е бивш вътрешен и външен министър на Македония.

Според него настоящите контакти между Македония и България не са истински диалог, водещ до решение, а предварителна фаза на бъдещия диалог. Ако двете правителства открият такъв диалог, на някакъв етап може да има нужда от международен посредник или помагащ под някаква форма, но засега е важно подобни разговори да започнат.

„ Диалогът ни с България все още не е започнал сериозно. Досега сме провеждали разговори, заседания на комисии и всичко това е предварителна фаза на бъдещите реални преговори. Двете правителства трябва да седнат на маса и да разгледат всички спорни въпроси, история, комплекса на идентичността, регионално сътрудничество, споразумения и т.н. и да видят по коя от тези теми може да се постигне компромис. По въпроси като македонския език и идентичността не трябва да има отстъпки от македонска страна, т.е. тези теми трябва да се държат отделно и да се види какво още може да се реши. Важно е да се отделят две, три теми, които ще бъдат успешни, и за преговорите да се създаде ефектът на движещ се влак. По-късно подобен движещ се влак е трудно да се спре или да се обърне. Важно е да продължим напред, да намерим възможни компромиси, без да засягаме темите за македонския език и македонската идентичност. При такива условия би било възможно да се намери решение след шест месеца”, казва Фръчковски за "Слободен печат”.

Той добавя, че в този момент няма нужда от посредници, тъй като няма реални разговори и на този етап би било полезно да се чуят експертни мнения от страни, които имат опит в решаването на исторически въпроси.

„ Въпросът е защо досега нашата десница, например, с помощта на техните партньори от фондация „Конрад Аденауер“, не е организирала международна конференция, на която биха дошли германски експерти, за да ни разкажат опита от разговорите на историческите комисии между Германия и Франция или Германия и Полша. Всеки би се интересувал да чуе тези преживявания и това би ни било от голяма помощ, а вместо това те нямат представа за темата България или я използват за събиране на политически точки", каза Фръчковски.

Запитан дали македонската дипломация трябва допълнително да обясни позицията на Скопие на страните от ЕС и Съединените щати, Фръчковски каза, че не може да направи оценка коя държава от ЕС подкрепя РС Македония и коя не, но като цяло, ако България настоява да разреши проблема с РС Македония само с натиск , това ще остане неприемливо за ЕС като фундаментално противоречащо на европейските принципи.

„ Очаквам американската политика спрямо региона, очаквам тя да бъде по-интензивна. Позицията на Държавния департамент на САЩ е известна, България трябва да разреши двустранни въпроси с Македония извън преговорния процес. Интересна част от сътрудничеството може да са бизнесът, администрацията, университетите и т.н. С България такова сътрудничество е на най-ниското ниво от останалите съседни държави и може да бъде установено с държавни решения, за да започне развитието на отношенията. По-различно е как обществото ще приеме всичко това, възможна е и съпротива, защото често се случва добрите идеи да не са в крак с мнението и настроението на обществото”, каза Фръчковски./БГНЕС