Проф. Габровски: Някои от министрите ги познавам лично, някои - от отдавна, други срещнах за първи път сега

Нееднократно съм получавал покани от различни партии. Винаги съм отказвал с убеждението, че съм най-полезен в операционната зала. Но сегашният момент е по-различен поради две причини: случват се неща, които ще предопределят за години наред хода на държавата, и втората е, че през последните две години повтаряме едно и също с един и същи резултат. Ако продължим в каскада от избори, - защото ако догодина през март има избори, те няма да доведат до нещо различно, - страната ни ще тръгне по една спирала надолу, която много ме плаши и чиито последици ще са за години напред.

Това каза пред БТВ номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

Това беше причината този път да взема друго решение. Винаги съм имал последователни принципи. Този път като получих предложението от Борисов и ГЕРБ, си зададох само един въпрос: искам ли нещо да променя или не. Отговорих си с "Да, аз искам да променя нещо", затова и поех този ангажимент и тази отговорност.

Борисов ме покани на разговор, изложи своето виждане, че не желае да направи кабинет, че предстоят тежки времена, и че според него работещото решение би било едно отдръпване назад, партийната конфронтация да намалее, и един експертен кабинет да преведе България за месеци, година.

Някои от министрите ги познавам лично, някои ги срещнах доста отдавна, някои ги срещнах за първи път сега. Изборът беше доста труден. Все пак, ако искате да решите някои проблеми, имената за решение са няколко. Когато от няколко източника съвпаднат някои имена, то започвам да преглеждам биографиите им, след което се провеждат срещи и интервюта. Лично звънях на всички тях, добави Габровски. Томислав Дончев, който има много опит в администрацията на различни нива, ми помагаше.

Всеки от нас като е работил, е бил в някакви взаимоотношения, но профилът на всички е на високи професионалисти, и които могат да започнат да работят интензивно веднага, и имат огромен опит в администрацията.

В отговор на въпрос за поста на Кирил Петков днес, който коментира "спорната номинация за министър на енергетиката", Габровски добави, че е било ясно, че рано или късно проектокабинетът ще заприлича "на някаква комбинация". "Това не звучи убедително", допълни номинираният за премиер. Ако това за проектоминистъра на енергетиката беше вярно, той щеше да е обвиняем сега, допълни Габровски. По време на времето му в Булгаргаз, това е била стабилна компания, която е работела отлично, стабилно и предвидимо. Няма да коментирам слуховете, че уволнението му е причина за разрива между президента Румен Радев и Продължаваме промяната, питайте политиците за този политически спор, аз не съм човек, който ще говори за това, добави кандидат-премиерът.

Кабинетът се състои от професионалисти, експерти, които няма да губят време, ако им се даде възможност да работят. Нося морална отговорност за тях. Не може за една седмица да се създадат експерти с такъв опит, коментира Габровски.

Структурира се един изключително добър кабинет, но има и доста хора, които трябва да бъдат посрещнати с адмирации за това, че са поели риска да бъдат номинирани при условие, че живеят в комфорта на своя професионализъм в различни поприща. Най-добрият начин да продължим със съдебната реформа е да има един работещ парламент, ще загубим дори геополитическата си ориентация, ако продължаваме да нямаме редовен кабинет, коментира проф. Габровски.

Ако първият мандат, при който всичко е ясно - и откъде излиза, и кой поема отговорността му, не бъде гласуван, то при третия почти съм сигурен, че на практика няма да има начин да се работи така, ще има много пазарлъци, партийни совалки, които са нещо, което е абсолютно извън моя метод на работа. Няма как да получа свободата, която имах сега в своя избор, затова няма как да се явя в подобна конфигурация.

Първият мандат ако не стане, е много малко вероятно да се случи вторият, - дори като виждам в тази ситуация какви конфигурации започнаха да се спрягат. В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам. Тук, в първия, имаме конкретен мандат, конкретни лица, и конкретни няколко точки, които да следваме и които са приоритет за всички.

Въпросът защо не бяхме приети в Шенген мога да коментирам с "това е един много деликатен европейски език да ни кажат, че не сме си оправили къщата" - не може 4 пъти да се явяваме на избори, заради политическата нестабилност ние не сме надежден партньор. Не може да се променят законите и върховенството на закона без работещ парламент, защото част от тях изискват конституционно мнозинство, добави проф. Габровски./БГНЕС