Проф. Габровски предложи кабинет с 3 вицепремиери жени

Проф. Николай Габровски предложи състав и структура на Министерски съвет с трима вицепремиер жени, предаде репортер на БГНЕС.

„Моята основна цел е да сваля напрежението и да намеря нормален тон между политическите партии, но преди всичко да тръгнем заедно по основни цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата. Убеден съм, че МС и неговият състав е способен да преведе България през тази криза. Кандидатите са добре познати на обществото. Работили са и на високи постове. Без да губим време ще можем да се заемем с гласуване на бюджета, Шенген и еврозоната. Убеден съм, че тези професионалисти ще го направят в изключително кратки срокове", заяви кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски.

Президентът Румен Радев му пожела успех и още днес издаде указ, с който предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Състав на кабинета:

Малина Крумова - вицепремиер по европейските средства,

Миглена Тачева – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието

Меглена Плугчиева – вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите

Маринела Петрова – министър на финансите

Благородна Макева – министър на вътрешните работи

Ген. Атанас Запрянов – министър на отбраната

Драгомир Захов – министър на външните работи

Добромир Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството

Прошко Прошков – министър на транспорта

Благомир Здравков – министър на здравеопазването

Славчо Томов – министър на образованието и науката

Ириней Константинов – министър на културата

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Николай Павлов – министър на енергетиката

Мартин Дановски – министър на икономиката и индустрията

Васил Грудев – министър на земеделието, храните и горите

Красимир Симонски – министър на електронното управление

Мартин Захариев – министър на туризма

Борил Кръстев – министър на младежта и спорта

Проф. Габровски очаква подкрепа от всички партии

„Решаването на няколко кризи е основна цел за мен. Абсолютно всички имена съм избрал независимо, по съвест. Ще видите, че няма да има човек, по който да има коментар по неговото име. Те са професионалисти в своята област“, каза проф. Габровски след приключване на срещата при президента Румен Радев.

Според него е нормално партиите да имат своите противоречия, но той ще предложи 7 теми за съгласие.

„Партиите имат своите различни виждания по различни теми. Това е съвсем нормално, помни времената, когато имаше само една партия и всички бяхме съгласни. Нормално е да иман своите противоборства по различни теми. Ще предложа 7 теми, по които ние всички трябва да се съгласим и да вървим по тях напред. По останалите може да има препирни и да си продължи нормалният политически живот“, каза проф. Габровски.

Коментирайки кандидатурата на Драгомир Захов и дали заради нея може да получи подкрепа и от „Продължаваме промяната“, той подчерта, че не е правил никакви пазарлъци с никого, особено по отношение на кандидатите за министри. Според него добрите професионалисти могат да имат досег с различни партии по време на своята кариера. „Хората, които са в МС са там заради доброто си име и високия си професионализъм. Очаквам всички политически сили да ме подкрепят. Ако се загърби тесният егоистичен интерес, очаквам този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство“, допълни кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.

Проф. Габровски смята, че третият мандат не е опция. „Има много неясноти на кой ще бъде връчен. Ще създаде условия да се говори за някакви договорки“, каза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че гарантират пълна подкрепа в зала. „ГЕРБ за пореден път прави своя избор да постави интереса на държавата над всичко“, подчерта тя.

Атанасова заяви, че хората искат консенсус и очакват от депутатите да свършат работа.

Програмна декларация на проектокабинета на проф. Габровски

"Поемаме отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори. Възстановяване на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията.

Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана. Ефективно противодействие на всички форми на хибридна пропаганда и дезинформация.

Поставяме нуждите на всеки български гражданин като приоритет за всички институции. Готови сме да реализираме целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са – образованието, здравеопазването, социалната защита. Наред с това ще приложим бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж. Постигане на фискална устойчивост.

Готови сме да създадем условия за разгръщане на икономическия, иновационния и научния потенциал на нацията и да продължим развитието на електронното управление и услуги.

Правителството ще следва следните приоритети:

1. Разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки за ограничаване на инфлацията, за стимулиране на икономическия растеж и за стабилизиране на публичните финанси;

2. Постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието, противодействие на корупцията и повишаване на сигурността на гражданите;

3. Провеждане на ключови реформи, включително чрез План за възстановяване и устойчивост;

4. Полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;

5. Мобилизиране и ангажиране на целия национален потенциал, подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година. Своевременно присъединяване на България към ОИСР;

6. Постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;

7. Увеличаване на националните отбранителни способности в рамките на колективната отбрана на НАТО. Ускорена модернизация на въоръжените сили и повишаване на стандарта на живот на военнослужещите;

България трябва да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори. Вниманието, енергията, времето и усилията на българските граждани трябва да бъдат насочени към постигане на общонационални цели, които гарантират сигурност, демокрация и просперитет", се казва в програмната декларация. /БГНЕС