Проф. Ганчо Ганчев: Стимулирането на търсенето и доходите е полезно за България

Нарастването на вътрешното търсене ще стимулира растежа на България. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

С университетския преподавател коментираме предложения от финансовия министър Асен Василев проект на бюджет за следващата година.

Проф. Ганчев е категоричен, че не би следвало да влизаме в новата година без бюджет, но въпросът за продажбата на земи от държавния поземлен фонд е важен и трябва да бъде изчистен. „Неясният момент с продажбата на земи от поземления фонд трябва да бъде урегулиран и да отпадне. Но самият този въпрос, както стана ясно, засяга бюджета за 2025 г.“, посочи университетският преподавател.

Силната страна на бюджета според него е тази, за която той е най-много критикуван.

„Силната страна е тази, за която той се критикува, а именно, че стимулира вътрешното търсене. Има икономисти, които твърдят, че вътрешното търсене не стимулира растежа, което не е вярно. Всички изследвания на МВФ и ЕК показват, че нарастването на вътрешното търсене е един от факторите на растежа в България“, подчерта икономиста, но предупреди, че трябва да се действа внимателно. „По принцип тази ориентация към стимулиране на търсенето и доходите е стратегически полезна за страната, ако бъде достатъчно реалистично приложена“, категоричен е проф. Ганчев.

Иначе основният нереалистичен момент е прогнозата за растежа, която е 3,2%. „Имайки предвид международната обстановка, растежът ще бъде по-нисък, откъдето и средствата, които се събират ще бъдат по-малки, отколкото е планирано“, предупреди икономистът и от това следва, че може би ще има някакво ограничаване на разходите.

Оценката му за бюджета е, че той в никакъв случай не е авантюристичен, каквито обвинения се чуха, но е „малко прекалено оптимистичен“.

А затова как той ще се отрази на съдбата на обикновения гражданин, проф. Ганчев заяви: „Социалната политика и повишението на пенсиите са добрите новини за обикновените хора от бюджет 2024“. /БГНЕС