Георги Трендафилов: РСМ е дискриминационна държава, трудно ще приложи конституционните промени

РС Македония е дълбоко дискриминационна държава, не само по отношение на етническия произход или националните малцинства, нашата дискриминация е на основата на обществените права. Проблемът е залегнал в миналото, във времето на комунизма, все още се опитваме да се открием като страна, като нова нация

В РСМ има 97% обвинителни присъди – повече, отколкото в Афганистан при талибаните. Това правосъдие е не само глухо, но и сляпо.

Приемането на конституционните промени ще е лесната част, трудната ще е тяхното прилагане.

Това заяви в интервю за новините на английски език на БГНЕС Георги Трендафилов - изпълнителен директор на Национален изследователски център "Св. Климент Охридски"- Скопие.. Бивш говорител на Министерството на отбраната и на правителството на Република Северна Македония и бивш член на парламента. Автор на проучвания и анализи в Съвета за глобално сътрудничество със седалище в Скопие. От 2019 г. е колумнист на онлайн изданието "Трибуна". Председател на Националния комитет на Гражданския демократичен съюз.

Според Трендафилов същината на проблема с Македония се дължи на предпоставки от времето на комунизма.

„Проблемът е залегнал в миналото, във времето на комунизма, все още се опитваме да се открием като страна, като нова нация. Опитваме се да установим Македония на политическо ниво като страна с политическо минало и традиции на бивша Югославия или само като Македония“, заяви той.

По отношение на „Френското предложение“ професорът отбеляза, че македонското правителство действа на принципа: „ок, свършено е, отиваме в НАТО и вървим към следващия план“.

„Така много проекти, много инициативи с България бяха замразени. Политическият елит в Македония не се опитва да работи с българските партньори, с академическата общност, с журналистите. Те наистина смятат, че вече всичко е направено и тъй като сме вече в НАТО, не е нужно да правим повече каквото и да било в сегашно или бъдеще време“, добави той, като уточни:

„Част от политическия елит разбира проблема, наясно са с българските претенции около историческото наследство, те се опитват да заобиколят проблема с хора от други страни на ЕС, по-специално с някои лявоцентристи или се опитват да представят проблема като изцяло исторически. Но дълбочината му е по-голяма от това какво мислим за времето отпреди 100 години“.

Проф. Трендафилов определи съдебната система в Северна Македония като нефункционираща, много официални лица от европейската общност вече са изтъквали проблемите с върховенството на закона.

„Европейският посланик в Скопие беше много ясен по отношение на върховенството на закона в Македония. Холандският посланик каза, че съдебното тяло в Македония е нефункциониращо в този момент. Македонското правителство не успява да направи промени в основни услуги за гражданите. Така че когато официалните лица говорят, че сме демократична страна по отношение на етническата принадлежност, със силни институции, че няма дискриминация…, всъщност истината е, че Македония е дълбоко дискриминационна държава, не само по отношение на етническия произход или националните малцинства, нашата дискриминация е на основата на обществените права“.

Професорът направи сравнение между балканската страна и Афганистан при талибаните по отношение на правосъдието. Освен това той коментира „дълбоката държава“ в западната ни съседка.

„В Македония има 97% обвинителни присъди – повече, отколкото в Афганистан при талибаните. Това правосъдие е не само глухо, но и сляпо“, категоричен е той.

„Дълбоката държава“ е статукво по отношение на развитието на Македония. Ние нямаме много промени в бизнес сектора, в индустрията, всякакво развитие на обикновения човек, който е извън политическите кръгове, е трудно, дори невъзможно. На това политическият елит не обръща внимание, те говорят единствено за проблема с България. Но е далеч от истината, че единственият ни проблем е политическият въпрос Скопие-София“, добави Трендафилов.

По думите на анализатора неотдавнашната декларация на германския Бундестаг е с цел главно да окуражи партията ВМРО-ДПМНЕ да се извършат необходимите конституционни промени.

„Тя не е нищо друго. С уважение към германския Бундестаг, но аз не съм повече или по-малко македонец след тази резолюция. Това е послание към политическия елит, към главните медии, да осъществят натиск върху членовете на парламента да приемат, че имат задължения и трябва да осъществят конституционните промени“, каза той.

По отношение приемането на конституционните промени от страна на Скопие Трендафилов не е оптимист.

„Всички официални европейски лица твърдят, че друго предложение няма да има, конституционните промени трябва да бъдат направени, и ако не - следващата стъпка ще бъде започване на разговори само с официалните лица в Албания и не се знае какво ще се случи след ноември. Приемането на конституционните промени е лесната част, трудната ще е прилагането им“, заяви професорът и прогнозира срокът на влизане на РСМ в ЕС с думите:

„Това е въпрос за Баба Ванга, не за мен. Така че ще се въздържа за сега (с усмивка)“. /БГНЕС