Проф. Ингрид Шикова: Германия е обречена да бъде лидер

Към германското председателство на Съвета на Европейския съюз винаги има големи очаквания, защото Германия е обречена да бъде лидер. Можем да си представим Европейския съюз без Обединеното кралство, за съжаление вече е факт, но не можем да си го представим без Германия, съответно и без Франция.

Германия е голяма страна и знаем, че винаги по време на немското председателство се случват важни неща.

Ще дам пример. Германия поема председателството за 13-ти път, откакто е създадена Европейската икономическа общност през 1957 г. Добре си спомням, че последното немско председателство през 2007 г. също беше в момент на криза. Това беше кризата от двата отрицателни референдума във Франция и Нидерландия, във връзка с конституционния договор. Тогава, образно казано, Ангела Меркел веднага си приготви куфара и тръгна да обикаля столиците на държавите-членки, за да ги убеди, че трябва да приемат нов договор.

Отново немското председателство е в една сложна обстановка и често се споменава възможността за известни промени в договора. Не съм склонна да мисля, че до края на председателството може да се случи нещо такова, но могат да бъдат направени някакви стъпки да се мисли в определена посока. Основната задача, а това се казва от всички – от министъра на външните работи и от Ангела Меркел, е председателството да помогне с приемането на фонда за възстановяване на икономиката. Заедно с това да помогне Европейският съюз да се измъкне от ситуацията, в която се намират редица фирми и граждани, вследствие на кризата с коронавируса. Очаква се Германия да бъде достатъчно убедителна, за да убеди онези четири държави, които все още не са съгласни с предложенията на Европейската комисия в тази област.

На 17 и 18 юли ще има заседание на Европейския съвет, на което евентуално се очаква да се вземе решението. Ако не успеят, най-късно до октомври това трябва да се случи.

Европа се нуждае от Германия, но и Германия се нуждае много от Европа – цитирам Ангела Меркел. Включително и посещението на френския президент Еманюел Макрон в понеделник, разговорите, постигането на съгласие за това да се предложи план „Ново поколение ЕС“, е резултат от съгласие между Франция и Германия, на първо място. Това ме кара да мисля, че Европа няма да бъде само германска, тя ще бъде германско-френска. Съчетанието на двете идеи и виждания за бъдещето на Европейския съюз в случая е много важно, така че да няма една единствена страна, която да доминира. Разбира се, на това противоречи аргументът, че германската икономика е много силна, а Франция е в по-трудна и по-сложна икономическа ситуация. Да, това е така, но все пак да не забравяме политическата тежест на Франция. Двете страни се стремят наистина да постигнат това съгласие, което е необходимо, за да върви Европейският съюз напред. /БГНЕС

----------

Проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Анализът е направен за БГНЕС по повод на стартиралото на 1 юли германско председателство на Съвета на ЕС.