Проф. Иван Илчев: От векове Франция подкрепя Сърбия на Балканите в унисон с Русия

България не е малка държава и има значение в европейската политика. Това заяви специално пред БГНЕС историкът проф. Иван Илчев, който е и член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Той е един от най-големите специалисти по историята на Балканите и техните отношения с Великите сили, автор на монографиите „България и Антантата през Първата световна война“ и „Уинстън Чърчил и Балканите“. С него разговаряме за позицията на Франция и наложеното вето за разширяване на Европейския съюз с Македония и Албания на последната среща на върха в Брюксел, която се състоя в средата на октомври.

Проф. Илчев намира прилики между френската политика днес и преди 100 години. „Франция действа в съгласие с вековната си политика на Балканите да подкрепя Сърбия и да действа в унисон с Русия“, категоричен е той, коментирайки решението на президента Еманюел Макрон да спре разширяването на ЕС, което беше осъдено от всички страни-членки.

Проф. Илчев смята, че българският отговор на тази политика за момента е адекватен, но друг е въпросът доколко ще продължим твърдо да защитаваме позицията си. Според него причината да ни липсва твърдост и последователност се дължи на определени комплекси, които ни пречат правилно да оценим мястото на България в Европа.

„Причината да ни липсва твърдост е, че все още страдаме от комплекса, че България е малка държава. Всъщност България не е чак толкова малка държава, за колкото я смятаме. Страдаме и от комплекс, че сме бедна държава, но не сме толкова бедна, за колкото я смятаме. Смятаме, че нямаме значение в европейската политика, а всъщност имаме, макар и не толкова голямо“, заяви той. /БГНЕС