Проф. Иво Петров: Очаква ни пик на сърдечно-съдовите заболявания

„Статистиката вече и от България, преди това имахме статистика от Испания, Италия и САЩ, показва, че след пика на вълната, тоест в падината, има пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртност. И ние точно това изживяхме при предходните вълни. По време на COVID вълната населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент“, заяви кардиологът проф. Иво Христов по БТВ.

В САЩ се е увеличила именно домашната смъртност от сърдечни заболявания, която показва, че здравната система не се е справила.

Що се отнася до плана на премиера Кирил Петков за отпадане на зеления сертификат при 60% ваксинирани срещу коронавирус, проф. Петров смята, че „това звучи прагматично“ и даде пример с Испания, където това е проработило и се е установило като европейска практика.

„Там пострадаха много, но след това се спретнаха и ваксинираха голяма част от населението, вече преминава пикът и там се върви към така наречената „грипализация“. Тоест да направим COVD-19 с клъстерно разпространение, тоест минаваме към ендемичен вариант“, коментира кардиологът.

„Ще бъде катастрофално, ако този сценарий се реализира и ще бъде още едно доказателство колко зле се справихме с ваксинацията, тъй като наскоро в „Бритиш медикъл джърнъл“ излезе една статия, която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла. Надявам се това да не се реализира, защото това има и втори аспект. Вторият аспект е, че ако се заемат 80% от интензивните легла с COVID болни ще ощети другите пациенти с другите заболявания“, коментира проф. Петров по повод представения от премиера Кирил Петков за справяне с коронавируса. /БГНЕС