Проф. Калин Янакиев: Всичко говори за трети избори тази година

Отиваме към нови избори, защото партиите, които биха могли да подкрепят това правителство, не са достатъчни. Простата сметка показва, че такова правителство няма как да се състави, дори ако приемем, че Демократична България, която ясно е казала, че няма да гласува правителство с мандата на БСП, би могла да го подкрепи. Това заяви в интервю за БГНЕС философът и университетски преподавател проф. Калин Янакиев.

„Ако този трети мандат бъде изцяло с министри, експерти или непартийни или част от успешните министри на служебния кабинет останат в такова правителство, някакъв минимален шанс ДБ да гласува за такова правителство има, но аз лично се съмнявам. Простата сметка показва, че при подкрепа на ИБГНИ, ДБ, БСП правят малко над 100 депутата, което означава, че само с фокусите със свалянето на кворума едно такова правителство би могло да бъде избрано“, анализира той.

Проф. Янакиев е почти убеден, че отиваме към нови избори и както показват последните социологически проучвания, те ще покачат резултата на ДБ, а ще свалят резултата на „Има такъв народ“, тъй като по-голяма част от избирателите им безспорно са разочаровани от поведението на своя лидер.

„Учудвам се, че социолозите не отбелязват един факт, който е отчетливо забележим. При проведените през тази година два избора и предстоящ трети, единствената партия, която непрекъснато покачва своите резултатите е ДБ. Последното социологическо проучване показва, че ДБ най-вероятно ще надмине БСП, което означава, че партията на Слави Трифонов няма да бъде трета, а ще бъде дори четвърта, което ще бъде напълно заслужено, във връзка с нейното парламентарно поведение“, коментира Янакиев.

Попитан дали, ако БСП предложи служебният кабинет да стане редовен има ли шанс да се реализира третият мандат, той каза, че и при този вариант възможността е минимална.

„Не съм сигурен дали БСП искрено приема най-успешните министри от това служебно правителство, но дори и да ги предложи и тях, при положение че ГЕРБ и партийката на Слави Трифонов твърдо заявяват, че няма да подкрепят, не виждам как това би могло да се случи“, заяви той.

По думите му единствената роля на ДПС може да бъде по отношение само на кворума.

„Всичко говори за трети избори тази година“, подчерта Янакиев и уточни, че не е задължително те да са 2 в 1, защото това зависи кога ще бъде разпуснат парламента и кога ще бъдат насрочени президентските избори. Според него има шанс парламентарните и президентските избори да не се проведат на една и съща дата./БГНЕС