Проф. Кантарджиев: Броят на болните се удвоява за срок от над месец

За денонощието има нови 36 случая на заразени с коронавирус у нас, от тях на болнично лечение са 15 души. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, предаде репортер на БГНЕС.

1094 проби са изследвани с ПСР тестове. Има 10 нови случая на болни в столицата, като София и областта са на първо място по брой на болните – 931 души. Активните области, в които има коронавирус, са 9. Сред най-засегнатите са Плевен, Пазарджик.

240 лекари, сестри, санитари са се заразили от коронавирус, което представлява 11% от общия брой на заразените.

Общият брой на заразените е 2211 души, броят на починалите е 108 души, за изминалото денонощие имаме три нови случая на починали. Възрастен мъж и жена в Института „Пирогов“ със съпътстващи заболявания, и един млад мъж на 31 години в Ямбол, който е с диабет. Проф. Кантарджиев обясни, че диабетът се изостря при вирусни заболявания и може да доведе до фатален край.

Излекуваните са около 600 души, вчера са изписани 25 души. „През последните месеци се натрупа опит, че дори и да прекараш леко заболяването, ти оставаш дълго време вирусоотделител. У нас освобождаваме болните от карантина, само ако не са вирусоотделители“, добави проф. Кантарджиев. Той изрази задоволство, че вече няма нови случаи на коронавирус в старческите домове и домовете за деца с умствени увреждания. Проф. Кантарджиев посочи, че до минимум вече са сведени броят на болните сред медицинския персонал.

В страната има огнище на още едно инфекциозно заболяване в Габровска област, където има 20 случая на Ку-треска.

Проф. Кантарджиев даде данни и за ефективното репродуктивно число, т.е. колко болни заразява един човек с коронавирус. Ако при обикновения грип един болен заразява 1,5-2 души, при коронавируса това число е 1 заразява 3.

„В момента репродуктивното число у нас е около 1 в интервала от 0,8 до 1,2. В първите седмици на развитие на заболяването беше 1,7. Ако обърнем това число, така че то да е по-малко от 1, тогава ще видим светлината в тунела на тази епидемия“, каза проф. Кантарджиев.

Успех е постигнат и при друг показател – времето за удвояване на болните. Ако в началото това е ставало на 10 дни, то днес срокът е повече от месец. „Изводът е един – ограничителните мерки дават резултат“, каза проф. Кантарджиев.

В световен мащаб броят на болните е над 4,6 милиона души. Най-много са в САЩ, Испания и Русия. На балканите лидер е Турция със 146 хиляди болни. За последното денонощие в Гърция и Македония са регистрирани малък брой болни. В първата 9 души, а във втората 22 нови случая. /БГНЕС