Проф. Кантарджиев: Трябва да наблегнем на имунизацията

Благодаря човешки на хората - разбрах колко много ме уважават. Искам да се поклоня пред колегите, защото станаха малко набързо нещата, но по-добър колектив за тези 140 години в Националния център по заразни и паразитни болести не е имало. Това заяви изненадващо пенсионираният дългогодишен директор на Центъра проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Нищо трагично и драматично не е станало. Дай Боже, всеки така да го изпратят. Молбата ми към колегите е, че вече демонстрираха своето отношение, няма нужда да настояват, заяви още проф. Кантарджиев.

Искам да декларирам, че имам много положително отношение към пациентски организации и желание да се организират хора, посочи професорът относно опита на здравния министър Стойчо Кацаров в пациентските организации.

Няма обида, няма огорчение. Просто не искам да омръзвам на хората. Аз съм си аз, аз съм си лекар. След време ще реша, не искам да занимавам обществото с визия за бъдещи планове, допълни професорът.

Мисля, че много хора, които замисляха моето отстраняване, сега съжаляват, смята проф. Кантарджиев. Сега настана едно такова време, че ако не си заплашен от отстраняване, значи си никой, допълни той.

Преди десетина години беше същата ситуация с морбили, каквото е сега с коронавируса. Купуваха се ваксини, подаряваха се на съседни държави и в този момент стана една епидемия - за съжаление 24 дечица умряха. И сега какво стана - министърът започна да търси тези, които видяхте какво направиха, коментира проф. Кантарджиев.

Слава Богу, че имаше политици, които можеха с кризи да се справят. Помните пролетта на 2020 какво стана в Испания, в Италия, в Западна Европа. Да благодарим на Господ, че минахме така в България, допълни професорът.

Той е категоричен, че трябва да се наблегне на имунизацията в страната и насочването към възрастни и трудноподвижни хора са правилни.

Преди всяко излизане пред медиите - 1-2 часа са спорове и не винаги експертите сме били на едно мнение, коментира професорът относно брифингите на НОЩ, които се провеждаха редовно всяка седмица. /БГНЕС