Проф. Касчиев: Новото ръководство в енергетиката трябва да се справи с огромна каша

На първо място трябва да се решава как ще се заменят въглищните централи, които с непосилните такси за въглеродни емисии загубват всякаква конкурентност. Това ще важи и за т. нар. американски централи, които след приключване на договорите си ще се озоват в тази ситуация.

Това заяви пред БГНЕС енергийният експерт проф. Георги Касчиев, коментирайки бъдещето на българската енергетика и важните проекти за страната ни през следващите години.

„Понеже хоризонтът е много къс, до средата на 2025 г., а предишното правителство не положи усилия да договори и резервира капацитет, няма да има възможност за никаква държавна помощ за тези централи. Трябва да се обмисли какво може да се направи до тогава, а то не е толкова много“, смята проф. Касчиев.

Според него няколко са факторите за забавеното решение за ТЕЦ „Марица-изток“ и целия басейн, но главният сред тях е неспособността за вземането на такова от предходната власт.

„Когато няма натиск от Русия или САЩ да кажем, тогава се изчаква, говори се там колко хиляди души работят, колко ще останат без работа. Не се предприемат действия за намаляване на персонала, за привеждането му в съответствие с намалените функции. Знаете, че държавната ТЕЦ издържа футболен клуб „Берое“ от много години. Там персоналът е няколко пъти повече, отколкото трябва да бъде. Можеше да се направят много неща. Например да се изследва дали има смисъл да се газифицират блоковете, ако да – кои от тях, или трябва да се прави директно нова паро-газова централа. Всичко това е много закъсняло, но това е положението“, посочи още проф. Касчиев.

Според него в България ядрен проект може да се реализира след 2030 г.

„Един ядрен проект, след като всичко е готово и започне да се излива бетона за основата, след това периодът е 8 години и половина. Какъвто и ще ядрен проект да правите, той ще е далеч след 30-та година. Новото ръководство на Министерство на енергетиката е поставено в една ситуация да решава една огромна каша, дано да успее да направи нещо“, допълни още проф. Касчиев.

На въпроса има ли бъдеще ядрената енергетика у нас и по-специално изграждането на АЕЦ „Белене“, енергетикът отговори: „В света ядрената енергетика се намира в един период на стагнация, около 10% е нейният дял. В края на миналия век беше близо 18%. Има много държави, които ще продължат да я развиват, в това число всички държави с ядрено оръжие, по разбираеми причини. Евентуално въвеждането на малките модулни реактори след 2030 г. може би ще се окаже нов повод за приложение на тази технология“.

Проф. Георги Касчиев коментира и възникналия казус с пътната карта за развитие на българската газопреносна мрежа, която не може да бъде открита в Министерството на енергетиката.

„Това е типично за г-жа Теменужка Петкова, нейният начин на работа е такъв, да манипулира, да говори неистини. Тя има някаква патологична способност да крие. С колегите от Минно-енергийния форум сме изпращали няколко пъти писма до нея, с наши препоръки и искания, не е получен отговор. Предполагам, че в този документ има доста срамни неща, затова „не може“ да бъде намерен“, смята енергийният експерт. /БГНЕС