Проф. Хинков: На челни места сме в ЕС по преждевременна смъртност

Щом заех поста на министър на здравеопазването, видях на първо място огромният брой болници, много повече, отколкото са ни нужни. Знам този проблем от 2001 г., когато беше премахната главата за приватизацията в Закона за лечебните заведения. Оттогава започна един процес на роене на болници - частни болници. Една единствена държавна болница е построена за този период. Сега строим с 300 мъки национална детска болница. Зарекъл съм се, че тази детската болница ще я докарам до първа копка, и това е мой личен приоритет.

Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков по време на VI-я Национален конгрес на Български лекарски съюз, предаде репортер на БГНЕС.

“Със спирането на възможностите за приватизация, ние създадохме условия за създаване на частна болнична система, която работи много добре. Българина си доплаща почти половината от разходите, а отгоре погледнато, системата ни е добре, защото ние сме горе-долу на средните нива по отношение на БВП. Това означава, че ние натоварваме максимално българския пациент”, добави проф. Хинков. Парадокс за него е, че ние страната ни е на първо по смъртност в ЕС.

Здравният министър каза, че преждевременната смъртност е важен показател. “Смътност, която е предвидима, т.е., смъртност, която се дължи на липса на превантивни мерки и предотвратима, която се дължи на недобра медицинска грижа. И по двата показателя ние сме в много високи стойности в ЕС. Има някакъв проблем в самата система”, коментира той и увери, че се правят опити да решат този въпрос с оптимизиране на разходите в системата. Той обаче запита как да го направят при 8% здравна вноска. “Няма политическа воля, няма политически лидер, който да постави този въпрос”, констатира той.

“Имаме едно голямо натоварване на НЗОК, и дефицитът е четиридесет и няколко процента” каза здравният министър и коментира, че нещата няма да се решат за няколко месеца или четири години.

“Трябва да се започне устойчива политика на преодоляване на тези сериозни дефицити”, категоричен е здравният министър. По думите му средното акционерното участие на държавата в общински болници е 80%./БГНЕС