Проф. Кирил Топалов: Да отстояваме своята идентичност и да гледаме по-оптимистично към бъдещето

Премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" на проф. Кирил Топалов за изключителния му принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности, предаде репортер на БГНЕС.


Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски откри церемонията. Той подчерта, че проф. Топалов е един от най-изтъкнатите изследователи на делото и живота на Паисий Хилендарски. "Изключително много се радвам, че тази награда беше присъдена тази година на него", каза акад. Ревалски.


"Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази наградата отива при един от красивите умове на България, който получава признание, че напълно заслужено с интелекта си и ненатрапчивостта си показва на България как трябва да изглежда един интелектуалец и може за служи за пример на всички останали", каза премиерът.


Денков подчерта, че ако всички ние, включително политиците се вслушаме в думите на проф. Топалов, че човек трябва да се бие само за да защити живота си, друг човек, принципи, каузи отечество, може би България щеше да бъде едно по-добро и по-хубаво място.


Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов заяви, че за него това е най-високата и най-голямата държавна награда, която е дава правителството и едно толкова компетентно жури. "Това наистина е наградата, която ме радва най-много", каза той, като подчерта, че е посветил живота си на възрожденската литература и е преподавал Паисий 40 г. в български и чуждестранни университети.


Проф. Топалов е категоричен, че делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възраждане, като посочи, че той неслучайно се заема да напише "История славянобългарска", защото знае много добре, че историята трябва да се разкаже и да се занесе на тези, за които е написана.


"Със своята история, на която имаме намерени около 70 преписа, и още толкова загубени, той пробужда историческата памет", добави проф. Топалов и допълни, че неговото дело е изключително важно в този будителски смисъл, защото от него започва пробуждането на българската историческа памет.

Носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" призова, че нашата задача е да отстояваме своята идентичност. "Трябва да бъдем горди с това, която имаме, с държавата, в която живеем и да гледаме по-оптимистично към бъдещето", заключи проф. Топалов.

Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният й носител бе определен от комисия, ръководена от председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски. През годините носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др. /БГНЕС