Проф. Киров: Българите трябва да научат кой застраши енергийната и национална сигурност

В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на конституцията и законите се превърна в национален спорт. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в СУ „Свети Климент Охридски“ по повод парламентарния доклад за Gemcorp, в който се говори за нарушаване на законите от хората, подписали меморандума с тази компания.

След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Проф. Киров коментира какви трябва да са последиците за политиците, които систематично са нарушавали закона и са застрашили националния интерес, знаейки това, като са подписали съответния меморандум.

Според него, те могат да бъдат в две основни посоки – политически и юридически.

„На първо място са политическите последици. Трябва широко да бъде разяснено на българската нация и българския избирател какво е свършено, какви са били намеренията и в каква степен това, което е свършено се отразява на националната сигурност на България. В предстоящите избори българският народ трябва да си изгради мнение за кого да гласува и дали да поощри подобни действия за в бъдеще или да ги накаже, като не гласува за лица, които са застрашили енергийната и всъщност националната сигурност на България“, заяви проф. Киров и заяви, че тук става дума за принципен въпрос, независимо кой държавник, политик или партия е допуснал подобен вид нарушения. Още повече, че има доклад на Временна комисия, който е одобрен с гласовете на мнозинството политически партии.

Вторият аспект е юридическият. „Ако от действията на лицата, които са сключили меморандума, са произтекли реални вреди, трябва да се потърси наказателна отговорност. Това може да каже единствено прокуратурата и съответно българският съд, ако прокуратурата внесе обвинителен акт спрямо тях“, заяви преподавателят по конституционно право.

А що се отнася до морала, то всеки е свободен да съди за морала на тези лица своеобразно своя собствен морал. „Дали да ги възхвалява, дали да ги порицава. Моралната оценка зависи от морала на самия оценяващ. Това е моралът на всеки един български гражданин, който се интересува от това какво се случва в държавата и какви хора ни управляват“, посочи проф. Киров.

Коментирайки систематичното нарушаване на закона и конституцията, какъвто е случаят с Кирил Петков както за подписването на меморандума с Gemcorp, така и за лъжата за българското му гражданство, проф. Киров заяви, че България е особена държава.

„Могат да бъдат давани примери от новата и по-далечната история на други държави, по какъв начин други общества се отнасят към подобни актове на техни политици. Примерите са в разрез с това, което се реализира у нас. При нас колкото повече лъжеш, толкова по-голяма е вероятността да станеш премиер“, категоричен е той и даде пример от недалечната история на САЩ. „Например, в края на 80-те години един от обещаващите политици на Демократическата партия Гари Харт трябваше да се състезава с един от републиканците за Белия дом, но заради една лъжа, която той изрече и беше доказано, че излъга американското общество, той се превърна в политически труп. В България лъжеш и ставаш министър-председател“, подчерта проф. Киров.

Нарушаването на законите и погазването на конституцията се е превърнало в национален спорт. „Това не е нещо, което се прави само от определени политици от „Продължаваме промяната“, това се прави и от други политически сили. Колко решения на това НС, които са приети с шарени, тематични мнозинства, нарушават конституцията. Да не бъдем много строги съдници само на ПП, защото и други се възползват от техния начин на правене на политика в разрез със закона. Това не е само техен патент. То се превърна в национален спорт да се гази законодателството“, заяви проф. Киров. /БГНЕС