Проф. Киров: Правовата държава на ПП погазва Конституцията и законите

Не можете да правите правова държава, като нарушавате Конституцията и законите. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски".

Конституционният съд обяви по-рано днес избора на председател на КЕВР за противоконституционен. На 19 юли Върховният административен съд възстанови дейността на „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“, обявявайки за незаконни действията на БАБХ.

„Още от самото начало се очерта, че политиката и намеренията на управляващите от „Продължаваме промяната“ са свързани с тяхното усещане за незачитане на Конституцията, да погазват Конституцията и да не се съобразяват със съществуващия в България установен правов ред и конституционна система“, заяви проф. Киров.

Според него е очевидно, че за тези хора целта оправдава средствата и те не ги подбират, за да постигнат своите цели. „Но тези цели влизат в рязко противоречие със заявените пред обществото намерения. Днешното решение на КС по категоричен начин потвърждава тази констатация“, подчерта проф. Киров, имайки предвид заявените желания за борба с корупцията и съдебна реформа.

Управляващите в оставка са били предупреждавани, че ще се стигне до този резултат, който в момента констатираме, още при стартирането на процедурата и когато са създавали правните норми, изменяйки Закона за енергетиката, така че да изберат конкретни лица в КЕВР. „По същия начин сега подхождат и към Закона за борба с корупцията, те имат намерения да направят изменения, така че да докарат един конкретен човек начело на КПКОНПИ. Това не е нещо, което ни изненадва“, заяви проф. Киров.

Според него странни неща се случват, но те не трябва да ни учудват: „България е чудесна държава и нея непрекъснато се случват чудеса“.

Едно от тези чудеса е активността на правителството в оставка. Последният пример е с визитата на Кирил Петков в Азербайджан. „Като какъв той се представя пред азербайджанския президент Илхам Алиев – като министър-председател в оставка?“ В този ред на мисли проф. Киров не изключи и червената линия на Корнелия Нинова за участието на Петков в бъдещ кабинет да падне.

Той подчерта, че коалиционният кабинет на Петков вече е понесъл отговорност.

„Те понесоха отговорност – това е първото правителство, което си е отишло с вот на недоверие, и има най-краткият мандат от 1991 г. насам, откакто е приета новата Конституция. Въпреки всичко виждаме мнозинството в парламента си стои, мандатът се точи. Някои хора си въобразяват, че при третия опит за формиране на правителство няма краен срок. Не е изключено Корнелия Нинова да ни спомене през декември името на кандидата за премиер на коалицията, която все още като че ли съществува в НС. Те могат да управляват в оставка година може би две, или поне имат такива намерения, но не знам дали някой ще ги търпи до тогава“, заяви проф. Киров. /БГНЕС