Проф. Коларова: Най-малка щета за ПП-ДБ-СС ще е да се коалират с ГЕРБ

"Програмата и приоритетите на "Продължаваме промяната" по много пунктове се разминава с програмата и приоритетите на БСП. Най-малка щета ще е, ако първата група в Столичен общински съвет се коалира с ГЕРБ". Това заяви пред БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.


Днес новоизбраният състав на СОС на два пъти не успя да избере свой председател. От ГЕРБ-СДС не издигнаха своя кандидатура, а дори заявиха, че ще бъдат силна опозиция. Групата на ПП-ДБ-СС имат 23 общински съветници, ГЕРБ-СДС са представени от 14 съветници, БСП – 9, "Възраждане" са с 8, ИТН и КОД с по 3 и един от ВМРО. Тоест, бъдещите решения за София изискват компромис между политическите групи.


Според проф. Коларова на местно ниво по-лесно се формират коалиции.

"Софийска община обаче е по-различен казус и то заради партията на Борис Бонев "Спаси София”, който заяви, че би се противопоставил на всякакъв вид договореност с ГЕРБ", припомни Коларова. ГЕРБ също нямат желание, поне на този етап, да се договарят. "Те и не участваха в избора на председател на СОС. От тук нататък накъде ще тръгнат политиците, които сме избрали в общинската власт на София, ще видим”, заяви политологът.


Според нея има два варианта за развитие на ситуацията. "Единият е да се търси договаряне на мнозинство, тоест предварително споразумение, а другият е да се упорства и да не се правят никакви договорки. Вторият модел обаче не само, че е губещ, а блокира всякакъв вид управление. При него всички ние сме губещи, той е деструктивен”, коментира Коларова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ не са склонни поне засега да следват стратегията, която следваха в Народното събрание. "Те не са склонни да бъдат подкрепяща партия без да имат значително участие в управляващите органи. Поне така разчитам позицията, която Антон Хекимян декларира, че ГЕРБ ще бъдат опозиция”, заяви проф. Коларова.

На въпрос на БГНЕС каква ще бъде ролята на БСП, тъй като с техните гласове ПП-ДБ-СС имат мнозинство в СОС, политологът коментира, че това е най-важният въпрос.

"Ако се постигне някаква договореност с БСП, това ще е договореност с партия, която оспорва избора на Васил Терзиев за кмет. Второ, което за мен е много по-важно, ще видим повторение на кабинета на Петков, чиято немощ в изпълнителната власт бе предизвестена не само от липсата на политически опит, но и от блокиращата роля, която Нинова играеше, защото беше ясно, че програмата и приоритетите на ПП по много пунктове се разминава с програмата и приоритетите на БСП. От тази гледна точка, ако поискат и получат подкрепата на БСП в СОС мисля, че ПП ще загубят част от престижа, който постигнаха в балотажа и второ, ще повторят една грешка, която вече се е оказала фатална за тяхната подкрепа”, проф. Коларова.

Тя коментира, че за ПП-ДБ-СС най-голяма печалба ще бъде, ако тримата общински съветници на КОД се присъединят, защото това ще означава, че първите се консолидират дясно. "Това обаче мисля, че не може да бъде постигнато. Също така мисля, че ИТН по никакъв начин не биха го подкрепили. Със сигурност най-малка щета ще е ако се коалират с ГЕРБ, защото много по-голяма щета би била, ако се коалират с "Възраждане", пък и вече горчивата чаша с ГЕРБ е изпита”, смята проф. Румяна Коларова.

На 20-ти ноември СОС ще проведе отново заседание, на което да се избере председател на общинския съвет. За проф. Коларова, ако и тогава не бъде направен този избор, големият въпрос би бил дисфункционалността не само на Общинския съвет, но и на цялата местна власт, която ще е следствие от неспособността да се сформира мнозинство.

"Има необходимост от спешни мерки, за да се усвои текущо и бъдещо финансиране. И в двете посоки Столична община ще инкасира големи загуби, ако не успее бързо и ефективно да сформира работещ общински съвет”, категорична е проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки. /БГНЕС