Проф. Коларова: Проникването на руските служби у нас се приема като културен обмен

Най-големият проблем на правителството на Кирил Петков е, че то влезе във властта, премълчавайки и пренебрегвайки огромните негативи, които бяха породени от управлението на двата служебни кабинета на президента Румен Радев.

Приоритет трябва да бъде подмяната на всички съветски и руски оръжейни системи, защото нито можем да ги поддържаме, нито ни дават стратегическо предимство.

Дълго време проникването на руските служби в България се приемаше като културен обмен.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

Основният проблем на правителството на Кирил Петков е наследството от предхождащите го две служебни правителства.

„През седемте месеца на президентско управление загубена управленската инерция. Беше пропиляна възможността да се изработи един нормален проект на Плана за възстановяване и развитие, който да бъде координиран и съгласуван с Европейската комисия. Беше загубено време и реакцията на кризата с енергийните ресурси много закъсня. 7 месеца държавата беше в режим на свободно падане. Кабинетът на Петков е много трудна коалиция от четири партии. Освен с екстремните обстоятелства, породени от Украинската криза, той трябваше да овладее държавата, икономиката, здравеопазването от ситуация на свободно падане. Не мисля, че се справиха“, заяви проф. Коларова.

Според нея от гледна точка на законодателството, от гледна точка на парламентарния процес, правителството има изключително големи негативи. „Тук не става дума само за проблемите в самата изпълнителна власт, става дума за тежки проблеми в парламентарно мнозинство, които ежедневно виждаме. Този парламент е изключително неефективен“, каза тя.

Парламентарният дефицит до голяма степен е свързан и с отношението към опозицията.

„В повечето досегашни парламенти, с няколко изключения, в които е имало много остро противопоставяне, на опозицията са давани председателски постове в ключови комисии. В това НС виждаме, че четирите управляващи партии се втурнаха да овладяват ръководството на всички парламентарни комисии“, отбеляза проф. Коларова.

Според нея двама от министрите в правителството трябва да бъдат сменени, защото нанасят големи щети върху държавата със своите действия.

„В кабинета на Петков има един министър, който все едно не съществува. Това е външният министър. Там е една голяма черна дупка. Особено в тази трудна ситуация отсъствието на личност в тази секторна политика се отразява изключително зле на кабинета“, заяви проф. Коларова.

Антипод на министър Теодора Генчовска е вътрешният министър Бойко Рашков, който е свръхактивен.

„Неговите действия поставиха правителството в изключително сложна ситуация. На Рашков се гледаше като на ефективен инструмент за упражняване на натиск в двата изборни процеса – двата парламентарни избора и президентския вот. Но Рашков е един рецидив от миналото, който има изключително негативни последици за правителството. Виждаме комбинация от липса на желание да се спазват демократични процедури и началническа безхаберност, което си пролича при ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Стилът и вижданията му за начина, по който трябва да бъде организирана работата в МВР, също имат изключително негативни последици“, заяви политологът.

Тя определи като много конструктивен ход освобождаването на министъра на отбраната ген. Стефан Янев кабинета, който „действаше все едно все още е министър-председател, което не беше уместно“.

Проф. Коларова определи като грешка, че не е потърсена отговорност от служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев.

„Всъщност най-големият проблем в дейността на кабинета „Петков“, че той влезе във властта, посочвайки негативите проблемите породени от управлението на Борисов, но премълчавайки и пренебрегвайки огромните негативи, които бяха породени от управлението на двата служебни кабинета на Румен Радев“, заяви тя.

„Намирането на взаимно приемливи решения и компромиси от четирите партии трябва да става в парламента, в публична комуникация между тях, което не виждаме. Това неразбирателство има като страничен ефект, че отслабва позицията на президента. Социолозите отбелязаха ерозия в подкрепата за Радев, но тя е свързана не само с неговите действия. Хората виждаха президента като обединител на всички протестни партии, които обещаваха промяна. В момента промяна няма. За това естествено не се търси отговорност от Радев, а от коалиращите се партиите и конкретните министри. Но противоречията и взаимното блокиране в тази четворна коалиция, разочарованието, че нищо не се случва и нито едно от дадените обещания не се изпълнява, няма как да не се отрази на президента“, добави проф. Коларова.

Тя коментира и сериозните последици за страната ни от украинския конфликт.

„Първоначалната позиция на президента Румен Радев и на Стефан Янев, който беше министър на отбраната, изключително негативно повлия на възможностите, които има България. Тепърва ще видим как ще се отрази това“, заяви проф. Коларова.

Политологът предупреди, че няма как да получим съвременно въоръжение, ако все още сме запазили руските системи, които имаме.

„Българската армия, чиято модернизация беше забавена, е неспособна във всяко едно отношение. Да следваш политика на меко приспособяване граничи с предателство на националния интерес. Приоритет трябва да бъде подмяната на всички съветски и руски оръжейни системи, защото макар и да са сертифицирани от НАТО, няма как да ги поддържаме и те не ни дават някакво стратегическо предимство. Много дълго време проникването на руските разузнавателни служби в България се приемаше като някакъв вид културен обмен. Бяха дори прикривани инцидентите, които можеха да се възприемат като враждебни действия“, подчерта пред БГНЕС проф. Коларова. /БГНЕС