Проф. Костадин Ангелов: "Астра Зенека" няма да изпълни ангажимента си

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера стана ясно, че "Астра Зенека" няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

117 хиляди дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент за месец февруари, припомни Ангелов и продължи: Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

"Астра Зенека" няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 хиляди дози до края на месец февруари, съобщи той.

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори с фирмата доставчик на всички нива.

Намираме се в световна криза, трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. От фирмата казаха само, че производството на ваксини е процес с висока степен на сложност.

Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивост. Нека се спазват уговорките, категоричен бе здравният министър.

Планираме ваксинация, планираме зелени коридори. И накрая получаваме учтиво отказваме и съобщение, че камионът ще тръгне два дни по-рано, а камионите, които не дойдоха. За тях дори не получихме буквичка, каза още Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов не изключва пропадане на ваксинационния план, но очаква нещата да се нагодят. Това каза самият здравен министър в отговор на въпрос на БГНЕС.

През месец февруари трябваше да дойдат над 451 хиляди дози, а са пристигнали 174 хиляди. Светлината в тунела е ваксината на „Джонсън и Янсен“, която очакваме да получи бързо регистрация през следващия месец, заяви проф. Ангелов.

15 168 са ваксинирани през зелените коридори, 17 518 ваксини са поставени от личните лекари. Зелените коридори не компрометират ваксинацията, проблемът е с доставката на ваксините. Ако те идваха по план, нещата щяха да стоят добре, заяви още проф. Костадин Ангелов. Той добави, че опашките за ваксини не са само у нас, а и в ЕС и в САЩ .

Нямаме нужда от емоции и страх. Знаем какво правим и как да го направим, увери още здравният министър.

С оглед на наближаващите парламентарни избори проф. Ангелов каза, че членовете на Секционните избирателни комисии ще бъдат ваксинирани. Препаратите за тях се пазят, каза още здравният министър.

Той увери, че няма притеснение за хората, които са получили първата доза от "Астра Зенека". Втората доза се поставя след 10 седмици и тя ще бъде гарантирана, увери Ангелов.

Той отново подчерта, че договорите с фирмите доставчици са подписани от ЕК, България няма отношение към тези договори.

Костадин Ангелов припомни, че днес у нас са пристигнали 12 хиляди дози от ваксината на „Модерна”. Около 30 хиляди са тези на „Пфайзер”. Над 30 хиляди дози ваксини са разпределени към личните лекари, каза Ангелов, попитан какви са количествата на препаратите към днешна дата. /БГНЕС