Проф. Костадин Ангелов: Днешният протест прилична на уличен бой

Озадачен съм. Обявеният протест днес малко ми прилича като уличния бой – пръв посяга този, на който му свършат аргументите. Вчера съм издал заповед, в която се вижда, че заведенията отварят на 1 март.

Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той отново заяви, че отговорността за здравето на хората я носи министъра на здравеопазването и той няма да се умори да се бори за здравето на всеки един гражданин.

Ангелов бе категоричен, че всяка една ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещ български гражданин от съответната фаза на ваксинация.

Няма смисъл от такъв тип сравнения, отговори той, запитан защо у нас са шест пъти по-малко ваксинираните отколкото в Румъния например.

Толкова са договорени. Количествата на ваксините, които идват не зависят от България, подчерта Ангелов и съобщи, че до края на месец февруари страната ни ще получи 261 997 дози, с които ще бъдат ваксинирани 130 хиляди български граждани.

Той отново припомни консервативният подход на правителството – да се запазва втора доза от всяка ваксина, която се поставя. Ако това не го направихме, сега щяхме да питаме защо имаме 17 хиляди българи, които не са ваксинирани, подчерта Ангелов.

Министърът уточни, че според индикативните числа към днешна дата от шестте фирми производители са 12 млн. дози ваксини и увери, че дози ще има за всеки български гражданин.

Дозите, които са поръчани към настоящия момент са поръчани от ЕК и те са такива като процент за България. Всичко, което е разпределено, ще бъде получено, повтори Ангелов.

Вече се изчерпват желаещите имунизация от първа фаза, съобщи Ангелов и припомни, че от днес започва ваксинацията на хората в домовете за стари хора.

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички желаещи български граждани. Всичко зависи от желанието на хората. Да, до края на годината ще имаме ваксина, каза още Ангелов и продължи: Масовата ваксинация може да стартира още през месец март – зависи от желанието на хората.

По повод маските за лице и шлемовете, които с негова заповед вече няма да са вариант за предпазване, Ангелов коментира, че с хирургични маски и с тези с по-висока степен на защита, се дава възможност на хората да имат избор.

Относно думите му, че заведенията не са приоритет и последвалата реакция от известния рап изпълнител Христо Петров – Ицо Хазарта, която повлия лавина коментари в обществото, Ангелов каза, че не е казал нищо лошо и явно не е бил разбран.

Явно по един или друг начин съм останал неразбран. Смятам да поканя на среща в министерството г-н Петров, чието творчество много харесвам, на която смятам, че има какво да си кажем и ще използвам възможността да го убедя във всички мои убеждения за запазване живота и здравето на всеки български гражданин. Надявам се той да ме разбере, като изляза ще му пусна sms, каза Ангелов. /БГНЕС